Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

NO-Biologi, Människokroppen, Åk 5, Ht-2020

Skapad 2020-08-16 16:24 i Björkåsskolan Grundskolor
Ett arbete om organsystemet, där arbetet kommer att handla om matens väg genom kroppen, varför och hur vi andas, blodets uppgifter. muskler, skelettet, energin i kroppen och åldrandet.
Grundskola 5 Kemi Biologi Fysik
Vart tar hamburgaren vägen, när du ätit upp den? Hur orkar du springa? Kan man klara sig utan skelettet? Vad finns det i luften som du behöver? Dessa frågor och mycket annat kommer vi arbeta med i temat om kroppens organsystem.

Innehåll

Innehåll

Vi kommer arbeta med:

 • Blod och hjärta
 • Andningen
 • Matspjälkningen
 • Kroppens reningsverk
 • Våra muskler
 • Skelettet

När du arbetat med detta område ska du kunna:

 • veta hur och varför vi andas.
 • berätta om matens väg genom kroppen.
 • förklara hur muskler och skelettet fungerar tillsammans.
 • veta vad olika organen har för olika funktioner och hur de hänger ihop.

Arbetssätt

Vi kommer att :

- ha gemensamma genomgångar   
- arbeta enskilt och gemensamt med faktatexter och frågor 

Bedömning

Jag kommer bedöma dina förmågor att diskutera  och använda begreppen i biologi under lektionerna samt i ett avslutande förhör.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
  Bi
 • Centralt innehåll
 • Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.
  Bi  4-6

Matriser

Fy Bi Ke
Människokroppen

På väg att nå en grundläggande nivå
Har grundläggande förmåga
Har god förmåga
Har mycket godförmåga
Kunna hjärtat och blodets funktion.
Du behöver träna mer på hjärtat och blodets funktioner.
Du har grundläggande kunskaper om hjärtat och blodets funktioner. Det visar du genom att beskriva detta med viss användning av biologiska begrepp.
Du har goda kunskaper om hjärtat och blodets funktioner. Det visar du genom att beskriva detta med god användning av biologiska begrepp.
Du har mycket goda kunskaper om hjärtat och blodets funktioner. Det visar du genom att beskriva detta med god användning av biologiska begrepp.
Kunna redogöra för matspjälkningkanalens organ och dess funktion.
Du behöver träna mer på matsjälkningskanalen och vilka organ som tillhör denna.
Du har grundläggande kunskaper om matspjälkningskanalen och vilka organ i kroppen som tillhör denna. Det visar du genom att ge exempel på och beskriva den med viss användning av biologiska begrepp.
Du har goda kunskaper om matspjälkningskanalen och vilka organ i kroppen som tillhör denna. Det visar du genom att förklara och visa på enkla samband med relativt god användning av biologiska begrepp.
Du har mycket goda kunskaper om matspjälkningskanalen och vilka organ i kroppen som tillhör denna. Det visar du genom att förklara och visa på enkla samband med relativt god användning av biologiska begrepp.
Kunna beskriva kroppens reningsverk
Du behöver träna mer på funktionerna i kroppens reningsverk och organen som ingår.
Du har grundläggande kunskaper om kroppens reningsverk, dess funktion och organen som ingår. Det visar du med viss hjälp av biologiska begrepp.
Du har goda kunskaper om kroppens reningsverk, dess funktion och organen som ingår. Det visar du med god hjälp av biologiska begrepp.
Du har mycket goda kunskaper om kroppens reningsverk, dess funktion och organen som ingår. Det visar du med god hjälp av biologiska begrepp.
Kunna redogöra för hur och varför vi andas
Du behöver få mer kunskap om syrets väg in i kroppen och varför kroppen behöver syret.
Du har grundläggande kunskaper om syrets väg in i kroppen och varför kroppen behöver syret. Det visar du genom att ge exempel på och beskriva den med viss användning av biologiska begrepp.
Du har goda kunskaper om syrets väg in i kroppen och varför kroppen behöver syret. Det visar du genom att ge exempel på och beskriva den med god användning av biologiska begrepp.
Du har mycket goda kunskaper om syrets väg in i kroppen och varför kroppen behöver syret. Det visar du genom att ge exempel på och beskriva den med god användning av biologiska begrepp.
kunna förklara hur muskler och skelettet fungerar tillsammans.
Du behöver få mer kunskap om hur muskler och skelettet fungerar tillsammans.
Du har grundläggande kunskaper om hur muskler och skelettet fungerar tillsammans Det visar du med viss användning av biologiska begrepp.
Du har goda kunskaper om hur muskler och skelettet fungerar tillsammans Det visar du med god användning av biologiska begrepp.
Du har mycket goda kunskaper om hur muskler och skelettet fungerar tillsammans Det visar du med god användning av biologiska begrepp.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: