Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

NAKNAK01a1

Naturkunskap 1a1 - 20/21

Katedralskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 13 oktober 2020

Planering för kursen Naturkunskap 1a1 Höstterminen 2020 - HA18

Välkommen till naturkunskapen!

Under kursen kommer du få lära dig om omvärlden ur ett naturvetenskapligt perspektiv. Du kommer att utveckla förmåga att värdera och ta ställning i naturvetenskapliga frågor och få kunskaper som kan användas i både yrkesliv och för personliga val.

Undervisningen i ämnet naturkunskap ska ge dig förutsättningar att utveckla följande:

 

  1. Förmåga att använda kunskaper om naturvetenskap för att diskutera, göra ställningstaganden och formulera olika handlingsalternativ.
  2. Kunskaper om naturvetenskapens roll i aktuella samhällsfrågor och i förhållande till hållbar utveckling.
  3. Kunskaper om olika livsstilars konsekvenser såväl för den egna hälsan som för folkhälsan och miljön.
  4. Kunskaper om människokroppens uppbyggnad och funktion samt dess växelverkan med omgivningen.
  5. Kunskaper om hur naturvetenskap organiseras samt hur den kan granskas kritiskt och användas för kritisk granskning.
  6. Kunskaper om de naturvetenskapliga teoriernas betydelse för samhällens framväxt och för människans världsbild.

 

Undervisningen kommer att behandla följande centrala innehåll:

 

  • Frågor om hållbar utveckling: energi, klimat och ekosystempåverkan. Ekosystemtjänster, resursutnyttjande och ekosystemens bärkraft.
  • Olika aspekter på hållbar utveckling, till exempel vad gäller konsumtion, resursfördelning, mänskliga rättigheter och jämställdhet.
  • Naturvetenskapliga aspekter på, reflektion över och diskussion kring normer, rörande människans sexualitet, lust, relationer och sexuella hälsa.
  • Naturvetenskapliga arbetsmetoder, till exempel observationer, klassificering, mätningar och experiment samt etiska förhållningssätt kopplade till det naturvetenskapliga utforskandet.
  • Naturvetenskapligt förhållningssätt, hur man ställer frågor som går att undersöka naturvetenskapligt och hur man går till väga för att ställa företeelser i omvärlden under prövning.
  • Hur naturvetenskap kan granskas kritiskt samt hur ett naturvetenskapligt förhållningssätt kan användas för att kritiskt pröva ovetenskapligt grundade påståenden.

 

Läromedel:

Undervisningen utgår från ett antal frågeställningar där läroboken inte ger alla svar utan komplettering måste ske genom att läsa artiklar/texter på internet och genom föreläsningar/genomgångar på lektionerna.

Vi kommer även att använda oss av bilder, filmer mm.

Läroboken från Naturkunskap 1b-kursen utdelas till alla elever för bredvidläsning/fördjupning.

 

Pedagogisk planering:

  • Vi börjar hösten med att titta på hur naturvetenskapen som vetenskap har växt fram under de senaste 300 åren och hur den står i kontrast till pseudovetenskap och hur hur naturvetenskapen ställe företeelser under prövning. I naturvetenskap kan granskas kritiskt samt hur ett naturvetenskapligt förhållningssätt kan användas för att kritiskt pröva ovetenskapligt grundade påståenden.
  • Naturens indelning och klassificering studeras utifrån ett undersökande arbetssätt där vi tittar på olika organismer och försöker förstå varför Linnés indelning inte är så bra att använda på 2020-talet.
  • Olika aspekter på hållbar utveckling, till exempel vad gäller konsumtion, resursfördelning, mänskliga rättigheter och jämställdhet studeras utifrån de 17 globala målen för hållbar utveckling.
  • Vi tittar också på möjligheten för Linköping att nå det lokala målet att bli koldioxidneutralt 2025.
  • Naturvetenskapliga aspekter på, reflektion över och diskussion kring normer, rörande människans sexualitet, lust, relationer och sexuella hälsa studeras under APU-veckorna genom dels läsning av faktatexter men framför allt genom observationer och samtal på arbetsplatsen.

Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Naturkunskap 1a1 20/21
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback