Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Pelle Svanslös och hans vänner lär oss om kamratskap

Skapad 2020-08-17 11:46 i Bäckahagens skola Stockholm Grundskolor
Grundskola F – 3 Svenska Matematik Bild SO (år 1-3) Svenska som andraspråk
Under tre dagar kommer vi träffa Pelle Svanslös och hans vänner! Tillsammans talar vi kamratskap, räknar matematik, målar, läser och skriver.

Innehåll

Uppstart:, dag 1

Film från www.sli.se "Pelle Svanslös".

Dag 2: 

Problemlösning i par. 6 givna uppgifter där eleverna i par arbetar med lösa uppgifterna, t.ex Trisse  säljer 6 sillar till Gammel-Maja varje dag. Hur mycket fisk äter hon på en vecka? VI använder fyrfältaren för att komma fram till svaret (läsa, rita/plockisar, uträkning, svar med enhet).

Eleverna får brev från 4 olika karaktärer ur filmen. Breven är skrivna ur mobbarens, följarens, vännens och den utsattes perspektiv. Eleverna sitter i grupper och talar om lösningar på de frågor de får i breven. Vi tar upp förslagen i helgrupp och därefter skriver barnen svar på breven enskilt på ipad.

På klassrådet kommer ett brev från Pelle där han vill att klassen ska komma överens om gemensamma klassregler. Efter uppläsning, har klassen klassråd.

Dag 3:

Vi ser valda klipp ur filmen från uppstartsdagen och diskuterar utifrån lärarhandledningen. Här kan vi välja bikupor, 4-hörn eller öppet samtal alternativt frysteater då eleverna får göra om slutet.

Högläsning och boksamtal ur valfri PS-bok. Eleverna kan, om de vill, färglägga bilder av Pelle och hans vänner.

Som avslutning skapar vi en "Våga vara snäll"-vägg där eleverna skriver och ritar vad det betyder för dem att vara snäll.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: