Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

7 - 9

Skoljoggen och konditionsträning åk 7 och 9 2020

Öllsjöskolan, Kristianstad · Senast uppdaterad: 17 augusti 2020

I det här arbetsområdet fokuserar vi på konditionen som en viktig del för hälsan. Vi provar olika konditionspass på idrottslektionerna och förbereder oss inför Skoljoggen.

Konkretisering av mål

Eleven ska kunna delta i lektioner som syftar till att förbättra elevernas kondition. Eleven ska också kunna sätta upp ett rimligt mål kopplat till genomförande av Skoljoggen, vilket består av en löprunda på 5 km. Efter genomförande av Skoljoggen ska eleven kunna utvärdera sitt resultat mot det uppsatta målet. I utvärderingen ska eleven kunna göra relevanta reflektioner kring det uppsatta målet, hur resultatet av Skoljoggen blev samt hur olika faktorer, som exempelvis kondition, träning och kost, påverkat detta. Eleven ska också ha kännedom om vanliga skador förknippade med konditionsträning, hur man kan förebygga dessa och även veta vilka åtgärder man kan vidta vid skada.

Arbetssätt

Under lektionerna kommer eleverna att få prova på olika konditionsträningspass. Vi kommer att prata om hur olika träningsmetoder påverkar kondition och styrka. Vi kommer också att prata om hur en rimlig målsättning kan se ut för att genomföra Skoljoggen, dvs. att gå/jogga en sträcka om 5 km. Efter genomförandet av Skoljoggen kommer eleverna under lektionstid att få utvärdera sitt mål och resultat. Vi kommer också att gå igenom hur man kan förebygga skador genom t ex uppvärmning och hur man tar hand om vanliga skador i samband med konditionsträning.

Bedömning

Bedömningen görs utifrån elevens deltagande i lektionerna, inlämnad målsättning och utvärdering samt visade kunskaper i omhändertagande av skador.


Läroplanskopplingar

röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,

planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,

förebygga risker vid fysisk aktivitet samt hantera nödsituationer på land och i vatten.

Komplexa rörelser i lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.

Styrketräning, konditionsträning, rörlighetsträning och mental träning. Hur dessa aktiviteter påverkar rörelseförmågan och hälsan.

Att sätta upp mål för fysiska aktiviteter, till exempel förbättring av konditionen.

Ord och begrepp för och samtal om upplevelser och effekter av olika fysiska aktiviteter och träningsformer.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten och sammanhanget.

Eleven kan på ett i huvudsak fungerande sätt sätta upp mål för och planera träning och andra fysiska aktiviteter.

Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.

Eleven kan på ett i huvudsak fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge enkla beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten och sammanhanget.

Eleven kan på ett relativt väl fungerande sätt sätta upp mål för och planera träning och andra fysiska aktiviteter.

Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.

Eleven kan på ett relativt väl fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge utvecklade beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget.

Eleven kan på ett väl fungerande sätt sätta upp mål för och planera träning och andra fysiska aktiviteter.

Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.

Eleven kan på ett väl fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge välutvecklade beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter.

Matriser i planeringen
Skoljoggen och konditionsträning
Uppgifter
Målsättning och utvärdering av Skoljoggen

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback