Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Klädsömnad, egendesignad överdel, åk 8

Skapad 2020-08-17 14:17 i Norrsätraskolan Sandviken
Du har till uppgift att designa en valfri överdel; T-shirt, linne, hoodie etc.
Grundskola 8 Slöjd
Du kommer att få designa din egna unika överdel där du som designer bestämmer färg/form/material. Låt dig inspireras av bilder på nätet, tatueringar, konstverk eller befintliga plagg. Använd din fantasi och våga ta ut svängarna lite grann.

Innehåll

Designa en överdel

Du har till uppgift att designa en överdel med ett unikt tryck/applikation/broderi etc. Det kan tex vara en fjäril som för dig står för frihet/sommar/oberoende eller en bokstavslogga där varje bokstav står för en familjemedlem eller dina bästa vänner. Oavsett vad ska bilden betyda något speciellt för dig. 
Låt sig inspireras av bilder på nätet, tatueringar, konstverk  eller befintliga plagg. Använd din fantasi och våga ta ut svängarna lite grann.  Fokus kommer att ligga på ditt uttryck och de tekniker du kommer att använda för att få fram det.
Tekniker du kan använda är:

 Fritt symaskinbroderi
Textiltryck
Broderi
Applikation med hjälp av symaskinen

...eller varför inte en kombination av flera olika?

Redovisning kommer att ske via mail eller muntligt

Här är några länkar du kan använda:

Trä symaskinen  https://www.youtube.com/watch?v=S7UIgYgC1C4&t=20s


Sy egen hoodie https://www.youtube.com/watch?v=2sWtel0VX5g

Sy egen T-shirt https://www.youtube.com/watch?v=4mEJmX4gQOo

 

Några begrepp att känna till:

Mönster, mönsterpapper, framstycke, bakstycke, ärm, huva, halsmudd, ärmmudd, sömsmån, avigsida, rätsida, joggingtyg, jerseytyg, trikåsöm,  tvärnåla, axelsöm, sidsöm, ärmsöm, fåll, broderi, applikation, schablon, textifärg,  

 

Matriser

Sl
Hedeskolans slöjdmatris 7-9

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Nivå 4
Idéutveckling
Eleven kan i slöjdarbetet bidra till att utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial.
Eleven kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial.
Eleven kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial och sådant som eleven själv har sökt upp.
Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer eleven tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val.
Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer eleven tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val.
Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer eleven tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val.
Dessutom kan eleven pröva hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion.
Dessutom kan eleven pröva och ompröva hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion.
Dessutom kan eleven systematiskt pröva och ompröva hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion.
Framställan
Eleven kan på ett enkelt och delvis genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.
Eleven kan på ett utvecklat och relativt väl genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner och delvis egna initiativ.
Eleven kan på ett välutvecklat och väl genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner och egna initiativ.
I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.
I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt med precision.
Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlings-alternativ som leder framåt.
Värdering
Eleven kan ge enkla omdömen om arbetsprocessen med viss användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.
Eleven kan ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen med relativt god användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.
Eleven kan ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen med god användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.
Dessutom tolkar eleven slöjdföremåls uttryck och för då enkla resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.
Dessutom tolkar eleven slöjdföremåls uttryck och för då utvecklade resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.
Dessutom tolkar eleven slöjdföremåls uttryck och för då välutvecklade resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: