Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tema Hälsa

Skapad 2020-08-17 14:25 i Bohusskolan Ale
Grundskola 8 – 9 Idrott och hälsa
Med tanke på att vi till en början av terminen inte kommer kunna ha idrott och hälsa på vanligt praktiskt vis kommer vi inleda med ett mer teoretiskt avsnitt. Vi kommer arbeta med det andra delen av ämnets namn, hälsa.

Innehåll

  • Med tanke på att vi till en början av terminen inte kommer kunna ha idrott och hälsa på vanligt praktiskt vis kommer vi inleda med ett mer teoretiskt avsnitt. Vi kommer arbeta med det andra delen av ämnets namn, hälsa.

Temat kommer bestå av tre delar där vi kommer försöka beta av en del varje vecka. De olika delarna är:

  • Rörelse
  • Kost
  • Vila/sömn

Hur visar jag vad jag kan:

  • Folder, affisch eller annat lämpligt forum som är tänkt att vända sig till tonåringar, typ er själva. Informationen som ingår i materialet är kanske stort, svårt eller kanske bara tråkigt. Hur få det att bli för ungdomar, det är ditt jobb. Tanken med att ni gör detta är för att behandla, bearbeta och därmed lära er vad som är viktigt och varför.
Rörelse och vila

Tänk på att beskriva VARFÖR valen är viktiga och HUR man kan tänka för att det ska bli enklare med rörelse eller vilan. Om du är snabb, fundera på hur du kan nå olika personer, de som är inaktiva eller de som redan rör sig mycket. Försök få med så många olika faktorer som möjligt för att få ett bredd i din redogörelse. Försök även se över en människas livstid.

Kost

Tänk på att beskriva VARFÖR valen är viktiga och HUR man kan tänka för att det ska bli enklare att göra rätt val kring en bra kost. Om du är snabb, fundera på hur du kan nå olika personer, de som äter vegetariskt eller gör mindre bra kostval. När det gäller kosten kan ni även ta med en MILJÖASPEKT.

Lektion: Lajva dietist. Fotografera din lunch och middag under en dag. Jag kommer sammanställa var och en anonymt och sedan slumpa ut till var och en. Sedan ska ni efter vad ni lärt er kring kost komma med lite tips och råd till de bilder ni fått.

Här kan du göra Matvanekollen, följ länken.

Sömn

När det gäller sömn och vila vill jag att ni tänker på följande istället för som vi gjort tidigare. Dela upp texten i två delar, den första delen skriver ni rubriken, Vad jag inte visste om sömnen. Den andra delen tar ni upp några saker man kan tänka på om man har problem med sömnen.

 

  • Självreflektion. Kritiskt granska ditt arbete. Kan du leva upp till detta, eller är det bara en massa bullshit du skrivit för att göra läraren glad? Eller hur är det? Vilka är de största svårigheterna? Kan du skaffa dig strategier för att hantera svårigheterna? 

Material:

  • Kost: Äta för att må bra från 1177.  Det finns tre underkatogorier, försök att ta del av alla tre.

Tid:

Arbetsområdet kommer löpa parallellt med att vi har konditionsträning. Detta sker under veckorna 34-38 såvida Covid-19 inte sätter käppar i hjulet. 

Vecka 34-35 rörelse, 35-36 kost, 36-37 sömn/vila, 37-38 självreflektion.

Uppgifter

  • Inlämning Hälsa

  • Självreflektion

  • Fota maten!

Matriser

Idh
Matris för tema hälsa

F
E
C
A
Planera
Eleven har ej uppnått kunskapskraven för nivå E
Eleven kan på ett i huvudsak fungerande sätt sätta upp mål för och planera träning och andra fysiska aktiviteter.
Eleven kan på ett relativt väl fungerande sätt sätta upp mål för och planera träning och andra fysiska aktiviteter.
Eleven kan på ett väl fungerande sätt sätta upp mål för och planera träning och andra fysiska aktiviteter.
Hälsa och reflektera
Eleven har ej uppnått kunskapskraven för nivå E
Eleven kan utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: