Ämnen:
Slöjd
·
Årskurs:
7 - 9
Forssaklackskolan, Borlänge · Senast uppdaterad: 24 augusti 2020
I denna uppgift ska du som elev granska din hemmiljö. Har ni något köksredskap som är tillverkat i plast? Din uppgift blir sedan att ersätta detta med ett egentillverkat köksredskap som ska fylla samma funktion som plastredskapet.
1. Arbetsbeskrivning
I denna uppgift ska du få lära dig om olika typer av plast och vad färger innehåller för något. Du ska i uppgiften granska ditt eget kök och leta reda på ett köksredskap som är tillverkat i plast. Din uppgift blir sedan att tillverka ett giftfritt köksredskap som kan ersätta det i plast. Du kan välja att kopiera föremålet eller ändra formen men behålla funktionen. Arbetet kommer innehålla följande delar:
Val av föremål
Du väljer ett köksredskap i ditt eget kök som är tillverkat i plast. Du tar med dig föremålet till skolan eller fotograferar av det. Detta kommer sedan vara din grundsten när du ska påbörja din skissprocess.
Skissprocess
Du ska sedan göra en skissprocess i arbetsboken som du har fått. Skissprocessen ska innehålla fyra olika skisser där du experimenterar med färg och form. Välj sedan en utav skisserna som du vill göra.
Inspiration: Stian Korntved Ruud är en slöjdare som är känd för att han under ett år täljde en sked om dagen. Besök gärna hans hemsida: https://www.stiankorntvedruud.com/Daily-Spoon-2014-15-1
Jögge Sundqvist är en av Sveriges mest kända slöjdare. Han arbetar med skärande verktyg så som yxa och kniv. Han tillverkar både köksredskap och möbler. Besök gärna hans hemsida: https://www.surolle.se/
Elin Magnusson är en konstnär som berör på olika plan. Hon kopierar verktyg och gör installationer som ska få oss att tänka till om samhällsstrukturer. https://www.instagram.com/_elinmagnusson_/?hl=sv
Ritning
Du ska sedan göra en skalenlig ritning av ditt köksredskap i arbetsboken. Ritningen ska vara exakt och innehålla mått och två vyer.
Faktatext kring materialet plast
Under arbetets gång kommer vi gå igenom en del fakta kring materialet plast. Du ska utifrån dessa genomgångar och fakta-texterna som finns i arbetsboken reflektera över följande frågor:
Du redovisar dina svar genom att skriva en kortare text eller göra en muntlig presentation.
Föremål
Du framställer ditt köksredskap med hjälp av skärande verktyg. Fokus kommer ligga på urholkning och täljning. Du kommer få muntliga genomgångar och skriftliga instruktioner till de olika momenten.
Värdering
Du ska under arbetets gång motivera dina val som du gjort. Tänk på att det är enklare att dokumentera processen under arbetets gång och inte efteråt. Uppgiften finns i din arbetsbok och heter olika val.
Du ska även, när köksredskapet är klart, reflektera över resultatet. Uppgiften hittar du i arbetsboken.
Syftet med uppgiften är att du som elev ska utveckla din förmåga att:
I arbetet kommer du bli bedömd i följande kunskapskrav:
Eleven kan på ett enkelt och delvis genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.
I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.
Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer eleven tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val.
Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker Handverktyg, redskap och maskiner hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.
Slöjdens arbetsprocesser Undersökande av olika materials form, funktion och konstruktionsmöjligheter.
Slöjdens arbetsprocesser Dokumentation i ord och bild av arbetsprocessen och resultatet, såväl med som utan digitala verktyg.Slöjden i samhället Olika material och hur de produceras utifrån ett hållbarhetsperspektiv.
Syfte (2)
formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,
välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,
Centralt innehåll (5)
Handverktyg, redskap och maskiner hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.
Undersökande av olika materials form, funktion och konstruktionsmöjligheter.
Dokumentation i ord och bild av arbetsprocessen och resultatet, såväl med som utan digitala verktyg.
Olika material och hur de produceras utifrån ett hållbarhetsperspektiv.
Kriterier (4)
Eleven kan på ett enkelt och delvis genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.
I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.
Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer eleven tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val.
Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.