Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

4 - 6

Bild årskurs 5

Lagmansskolan, Mjölby · Senast uppdaterad: 15 augusti 2022

I årskurs 5 Kommer vi att teckna med blyerts och lära oss om proportioner. Vi kommer särskilt att studera ansiktet och se hur ögon, näsa och mun förhåller sig till varandra. Om du redan kan det får du chansen att fördjupa dig i teckning som teknik. I färgläran kommer vi att repetera primär och sekundärfärgerna, sedan går vi vidare och blandar tertiärfärger. Vet du hur man gör? Bilder är något du möter varje dag, du kanske inte tänker på det men bilden har ett eget språk som är fullt av symbolik och saker du förstår, fast du kanske inte riktigt vet varför. Vi ska öva oss i att analysera bilder, försöka förstå vad det är i bilden som gör att vi läser den på ett visst sätt. Kanske är det så att det finns dolda budskap i bilder som bara de ser som kan bildspråket riktigt bra. Vi får se om vi hittar några sådana budskap. Vad kan vi om byggnader och arkitektur? Kanske har du aldrig arbetat med det förut eller också har du full koll på flera kända byggnadsverk i världen. Vi ska titta på 11 byggnadsverk som ni med hjälp av en teknik ska få avbilda på ett förenklat vis, mindre detaljerat. Det kallas stilisering.


Läroplanskopplingar

förmåga att kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,

förmåga att skapa bilder med olika tekniker, verktyg och material,

förmåga att utveckla idéer samt välja och motivera tillvägagångssätt utifrån syftet med bildarbetet, och

förmåga att analysera samtida och historiska bilders innehåll, uttryck och funktioner.

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text.

Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.

Återanvändning och bearbetning av bilder, till exempel i kollage och bildmontage.

Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i två- och tredimensionella bilder, till exempel linjer, färg och hur kombinationer av dessa kan användas i bildskapande arbete.

Verktyg och material för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, arbete med rörlig bild och digital bildbehandling.

Konst- och dokumentärbilder samt arkitektur från olika tider och kulturer.

Mediebilder, till exempel reklam- och nyhetsbilder.

Hur bilder påverkar och förmedlar budskap. Ord och begrepp för att kunna samtala om bilders innehåll, uttryck och funktioner.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback