Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

4

Vikingatiden

Jernvallsskolan, Sandviken · Senast uppdaterad: 18 augusti 2020

Under 6 veckor ska vi arbeta med den period av svensk historia som brukar kallas för vikingatiden. Du kommer att för lära dig en massa om hur de levde i vardagen, vilka gudar de tillbad, hur de såg på världen och om de verkligen hade horn på sina hjälmar.

Planering för arbetet med vikingatiden 

Vi kommer att arbeta med detta från v 34 till v 39. Efter det läser vi om medeltiden fram till höstlovet.

V. 34 och 35: Repetition av sten-, brons- och järnålder. S.4-15 i boken, kapitlet forntiden. Vi kommer även att introducera vikingatiden och prata om varför den kallas som den gör. 

V. 36 och 37 Vikingatiden s.16 - 33 i boken. 

V. 38 och 39 Vikingarnas gudar och hur Sverige kristnas. Vi avslutar arbetsområdet med ett test för att se vad vi har lärt oss

V. 40 Vi kommer att besöka vikingabyn i Årsunda och se hur en vikingaby kunde se ut i verkligheten. 


Läroplanskopplingar

Norden befolkas. De utmärkande dragen för stenåldern,bronsåldern och järnåldern.

Nordens kulturmöten med övriga Europa och andra delar av världen genom ökad handel och migration, till exempel genom vikingatidens resor och medeltidens handelssystem.

Kristendomens införande i Norden. Religionens betydelse för kulturer och stater i Sverige och de övriga nordiska länderna samt konsekvenser av dessa förändringar för olika människor och grupper.

Vad arkeologiska fynd, till exempel myntskatter och fynd av föremål från andra kulturer kan berätta om kulturmöten och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.

Matriser i planeringen
Vikingatiden
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback