Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Astronomi åk 6

Skapad 2020-08-18 12:43 i Brunnsåkersskolan Halmstad
Grundskola 6 Fysik
I detta arbetsområde kommer du att få stifta bekantskap med våra grannar i rymden.

Innehåll

Syfte

Under detta arbetsområde ges du möjlighet att:

·        Se skillnad mellan naturvetenskapliga och andra sätt att skildra omvärlden samt hur detta har        förändrats genom tiderna

·         Fördjupa dina kunskaper om vårt solsystem och om rymdforskning

·         Använda nya fysikaliska begrepp    

·         Utveckla din förmåga att planera, genomföra och dokumentera en naturvetenskaplig undersökning

Centralt innehåll:

  • Olika kulturers beskrivningar och förklaringar av vårt solsystem.
  • Solsystemets himlakroppar och deras rörelser i förhållande till varandra.
  • Hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras.
  • Människan i rymden och användningen av satelliter.
  • Tidmätning på olika sätt

 

Genomförande

Vi inleder arbetsområdet med att du får rita och beskriva din bild av vårt solsystem. Detta görs för att du ska ges möjlighet att visa dina förkunskaper men också för att du själv i slutet av arbetsområdet ska kunna se din egen kunskapsutveckling.

 

Du kommer att få ta del av genomgångar och filmer kring vårt solsystem och andra vardagliga begrepp som dag och natt, årstider, ebb och flod mm.

 

Du kommer också få genomgångar samt få arbeta i grupp kring strategier för att planera, genomföra och dokumentera en naturvetenskaplig undersökning.

 

Vi avslutar arbetsområdet med ett prov, där du ges möjlighet att visa dina kunskaper inom arbetsområdet.

 

Bedömning

 

Vid provtillfället kommer du att bli bedömd på din förmåga att redogöra för äldre världsbilder,  beskriva himlakroppars rörelse i förhållande till varandra och din förmåga att förklara hur dag och natt, månader och årstider uppkommer samt berätta om någon/några naturvetenskapliga upptäckter.

 

Jag kommer också titta på din förmåga att använda dig av fysikaliska begrepp, t.ex. förklara betydelsen av planet, stjärna, asteroid, gravitation mm.

 

Förutom vid provtillfället kommer jag att titta på din förmåga att samtala och diskutera, planera, genomföra och dokumentera en laboration. 

 

 

Matriser

Fy
Astronomi

Fysik

1
2
3
Historiska och nutida framsteg inom hur världsbilden ser ut och rymdforskning
Du kan berätta om någon naturvetenskaplig upptäckt/uppfinning, antingen historiskt eller nutida
Du kan berätta om några naturvetenskapliga upptäckter/uppfinningar, både historiskt och nutida, samt vad någon av dessa lett fram till.
Du kan berätta om flera naturvetenskapliga upptäckter/ uppfinningar, både historiskt och nutida, samt vad några av dessa har lett fram till.
Himlakropparnas rörelse och planeterna, i vårt solsystem.
Du kan ge exempel och beskriva hur himlakropparna rör sig. Du diskuterar på ett enkelt sätt varför det blir dag och natt, månader och årstider. Du kan namnen på planeterna i vårt solsystem.
Du kan förklara och diskutera på ett utvecklat sätt hur himlakropparna rör sig och varför det blir dag och natt, månader och årstider. Du kan namnen på planeterna i vårt solsystem och kan berätta några fakta om var och en.
Du kan förklara och diskutera på ett välutvecklat sätt hur himlakropparna rör sig och varför det blir dag och natt, månader och årstider. Du kan namnen på planeterna i vårt solsystem och har mycket kunskap om var och en.
Begreppen
Du använder till viss del begreppen, som vi har tränat på, när du ger exempel och beskriver hur saker hänger ihop inom astronomin.
Du använder begreppen, som vi har tränat på, relativt väl, när du ger exempel och beskriver hur saker hänger ihop inom astronomin.
Du använder begreppen, som vi har tränat på, på ett välutvecklat sätt, när du ger exempel och beskriver hur saker hänger ihop inom astronomin.
Planera en egen undersökning gällande tid
* Vad behöver du för utrustning? * Hur ska du undersöka detta? (Skriver i punktform) * Vad ska du titta på? * Hur ska du få så säkra resultat som möjligt? * Hur ska du dokumentera?
Du kan ge ett förslag på hur du kan göra din undersökning, men bara på ett ungefär och bara för en del av undersökningen.
Du kan ge ett förslag på hur du kan göra hela din undersökning men har glömt någon av punkterna till vänster.
Du kan planera en undersökning där du har med samtliga punkter till vänster samt att någon annan person lätt skulle kunna följa din planering för att genomföra undersökningen.
Genomföra en egen undersökning gällande tid
Du kan genomföra en undersökning från början till slut men måste ha stöd av någon annan person, t.ex. lärare. När du använder utrustningen handskas du till viss del säkert med den. Du kan föra några anteckningar med ord och bild så att du får med något moment.
Du kan genomföra en undersökning från början till slut men behöver vid något tillfälle ha stöd av någon annan person, t.ex. lärare. När du använder utrustningen handskas du med den på ett säkert sätt.Du kan föra några anteckningar med ord och bild så att du får med de flesta moment.
Du kan genomföra en undersökning från början till slut. När du använder utrustningen handskas du med den på ett säkert sätt Du kan föra några anteckningar med ord och bild så att du får med alla moment.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: