Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

9

Textil planering "Förvaring" 2021/22

Kronängsskolan, Vaxholm Stad · Senast uppdaterad: 6 september 2022

Uppgift: Lös ett vardagsproblem. Den där laddaren som du sällan vet var den är när du ska ladda, din telefon, nycklarna som trasslar in sig i hörlurssladden, busskortet som alltid slinker undan i väskan, kanske nagellacken som står överallt… Visst måste det väl finnas en enkel lösning på detta och nu har du chansen att komma på den.

Du ska framställa ett slöjdföremål, en förvaring av något slag. Du ska även fundera över och planera vilka funktioner föremålet ska ha och hur du ska utföra arbetet. Du måste fundera över vilka material som lämpar sig bäst och vilka som går att kombinera med varandra för bästa resultat. Hur ska din förvaring t ex stängas? Behövs det olika fack för att dela upp ytan? Hur ska du åstadkomma det?

I det här projektet är det också meningen att du ska ge din förvaring ett personligt utseende så att den får en stil som passar dig/användaren eller den sak som ska förvaras i den. Du kan exempelvis välja att göra en dekoration i någon av teknikerna applikation, broderi eller schablontryck. Du kan också blanda alla tre tekniker. Det kan även vara färgvalet på tygerna som sätter prägel på vad du gör istället för en dekoration, exempelvis såsom färgerna i ett specifikt fotbollslag.

Du väljer valfri teknik att göra slöjdföremålet i. Den kan alltså vara stickad, virkad, sydd, vävd etc. Du utgår från en skiss och gör därefter en papperskonstruktion i verklig storlek och prövar dig fram till att få en fin utformning och konstruktion. Papperskonstruktionen används sedan som mönster/mall för att därefter framställa föremålet. 

 

Ämnesinnehåll

Följande delar ur kursplanens centrala innehåll ska vi arbeta med:

Konkretiserade mål

Det innebär att du ska:

  • rita en skiss/flera skisser och på så sätt formge din förvaring.
  • arbeta fram en pappersmodell i naturlig storlek mycket noggrant.
  • rita ut tillhörande mönstersymboler, förkortningar, trådrakspilar osv på mönsterarken du arbetar fram.
  • resurssnålt placera ut mönsterdelar på tyg, nåla, markera och klippa ut med sömsmån.
  • skriva din egna arbetsbeskrivning för ihopsömnaden av ditt slöjdföremål, främst mha relevanta sömnadsord och begrepp från tidigare.
  • välja och kombinera olika material, färger, redskap och tekniker som behövs vid de olika momenten.
  • framställa en funktionsenlig förvaring.
  • fördjupa dina symaskinskunskaper.
  • analysera och värdera din egen arbetsprocess och resultat i ett loggblad.

Arbetssätt

Du arbetar både självständigt och i samarbete med andra elever eller läraren. Du får skriftlig-, muntlig- och praktisk handledning där det behövs i arbetsprocessen. Du tar hjälp av frågorna i Planeringsdokumentet via Teams och skriver avslutningsvis även en Värdering av arbetsprocessen.

Viktigt i ämnet slöjd är din delaktighet, din aktivitet och ditt engagemang i de processer som leder från en idé till ett färdigt slöjdföremål. Slöjdens arbetsprocess innehåller fyra delar som hela tiden samverkar under arbetets gång:

Idéutveckling  -  Överväga (planera)  -  Framställa  -  Värdera

Bedömning

Du ska visa dina kunskaper genom att....

  • planera, skissa och formge ditt arbete.
  • förstå mönster, resurssnålt överföra dem till tyg, sy och följa arbetsbeskrivning.
  • välja material, redskap och tekniker som behövs vid de olika momenten samt hantera dessa.
  • arbeta med noggrannhet och uthållighet så att det färdiga plagget blir funktionsenligt.
  • vara rädd om ditt arbete, hålla ordning på ditt och skolans material, redskap och verktyg.
  • dokumentera arbetsprocessen och resultat i ord och bild i ett loggblad.

Läroplanskopplingar

förmåga att formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga verktyg och hantverkstekniker,

förmåga att utveckla idéer samt välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet, och

förmåga att reflektera över arbetsprocesser och resultat utifrån kvalitet, uttryck och hållbar utveckling.

Metall, textil, trä och andra material. Materialens kombinationsmöjligheter med varandra.

Verktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Utvecklade former av hantverkstekniker och begrepp som används i samband med dessa.

Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, skapade såväl med som utan digitala verktyg.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning samt reflektion över arbetsprocessen och resultatet. Hur delarna i arbetsprocessen samverkar och påverkar resultatet.

Undersökande av olika material och hantverkstekniker utifrån deras kombinations- och konstruktionsmöjligheter.

Design, mode, konsthantverk och hemslöjd från olika kulturer och tider som inspirationskällor för det egna skapandet.

Jämförelser mellan olika slöjdmaterial utifrån deras kvalitet och påverkan på miljön, till exempel mellan natur- och konstmaterial, förnybara och icke förnybara material.

Eleven formger och framställer slöjdföremål på ett delvis genomarbetat sätt. I slöjdarbetet använder eleven verktyg på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.

Eleven utvecklar i viss utsträckning idéer med utgångspunkt i inspirationskällor och prövar då hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion. Utifrån syftet med slöjdarbetet väljer eleven ett i huvudsak fungerande tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val. Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ.

Eleven för enkla resonemang om arbetsprocessen och resultatet samt hur det genomförda arbetet har påverkat kvaliteten, uttrycket och miljön.

Eleven formger och framställer slöjdföremål på ett genomarbetat sätt. I slöjdarbetet använder eleven verktyg på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Eleven utvecklar i relativt stor utsträckning idéer med utgångspunkt i inspirationskällor och prövar och omprövar då hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion. Utifrån syftet med slöjdarbetet väljer eleven ett fungerande tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.

Eleven för utvecklade resonemang om arbetsprocessen och resultatet samt hur det genomförda arbetet har påverkat kvaliteten, uttrycket och miljön.

Eleven formger och framställer slöjdföremål på ett väl genomarbetat sätt. I slöjdarbetet använder eleven verktyg på ett säkert och ändamålsenligt sätt med precision.

Eleven utvecklar i stor utsträckning idéer med utgångspunkt i inspirationskällor och prövar och omprövar då systematiskt hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion. Utifrån syftet med slöjdarbetet väljer eleven ett väl fungerande tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven för välutvecklade resonemang om arbetsprocessen och resultatet samt hur det genomförda arbetet har påverkat kvaliteten, uttrycket och miljön.

Matriser i planeringen
Lärandematris såsom Unikums egna
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback