Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kartkunskap åk 7 Clio

Skapad 2020-08-18 21:05 i Stordammens skola Uppsala
Grundskola 7 Geografi
En karta säger mer än tusen ord! Om du lär dig att använda olika typer av kartor och tekniker blir det också enklare för dig att orientera dig i världen. Det kan komma väl till pass om du till exempel ska till en storstad.

Innehåll

det här arbetsområdet får du lära dig mer om hur kartor fungerar och vilka olika kartor som finns. Du får också träna på att skapa kartor, läsa av kartor och använda dem för att presentera information om olika platser.

Tid:

Vecka 34-40

Du ska kunna:

Läsa kartor och känna till dess uppbyggnad med gradnät, färger, symboler, olika skalor och olika projektioner.

Kunna använda både topografiska och tematiska kartor

Förstå och använda dig av ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om kartor

Känna till namn och kunna placera läge på världsdelarna, världshaven och några viktiga länder, vatten, öar, berg, regioner och orter

Undersöka omvärlden och använda geografiska källor som kartor, geografiska informationssystem (GIS) och geografiska verktyg som finns tillgängliga på Internet, till exempel satellitbilder.

 

Så här ska du visa dina kunskaper:

Praktiska övningar i skolan och som hemuppgifter

Skriftligt prov

 

 

Matriser

Ge
Kartor och namngeografi åk 7

F (insats krävs)
E
C
A
Geografiska begrepp
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett väl fungerande sätt.
Kartor, källor, teorier,metoder och tekniker
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt, samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
Namngeografi
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Eleven har grundläggande kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Eleven har goda kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med relativt god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Eleven har mycket goda kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: