Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Norden resan

Skapad 2020-08-19 12:42 i Segeltorpsskolan Huddinge
Grundskola 5 Geografi
En Norden resa väntar dig. Du ska göra en resa genom Nordens länder, huvudstäder, berg och vatten. Du kommer också under denna resa att få lära dig hur Norden ser ut, dess naturtyper, befolkning och näringsliv. Samt vilka naturresurser vi har på jorden.

Innehåll

Tid: Vecka 35-40
V.35: Olika typer av kartor. Namngeografi: Nordens länder, huvudstäder. 
V.36: Namngeografi: berg, bergkedja, hav och sjöar.. Klimatzoner, väder och Vattnetskretslopp. 
V.37Läxförhör - namngeografi. Klimat och natur. Naturbegrepp intro. 
V.38: Naturbegrepp. Nordens befolkning. 
V.39: Grupparbete - Nordens länder. 
V.40: Begreppsförhör och redovisning av grupparbetet. 

Begrepp: politisk karta, topografisk karta, tematisk karta, historisk karta, digital karta, Skandinavien, Norden, klimat, väder, klimatzon, Golfströmmen, havsströmmar, grundvatten, glaciär, inlandsis, taiga, tundra, morän, vulkan, fjord, gejser, delta, slätt, jordbruk, tätbefolkat, glesbefolkat, berg, bergskedja, udde, 

Metod och arbetssätt: 
Genomgångar, lärarledda och gruppdiskussioner.
Öva på namngeografi med hjälp av kartor och spelet Seterra.com.
Olika skrivövningar och lektionsaktiviteter.
Digitalt läromedel - Clio. 
Vi tittar på Geografens testamente - Norden.
Grupparbete. 

Bedömning: 
Läxförhör - namngeografi 
Begreppsförhör
Grupparbete - Nordens länder
Exit ticket 

Matriser

Ge
Norden resan

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Natur- och kulturandskap
Eleven har grundläggande kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.
Eleven har goda kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.
Eleven har mycket goda kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.
Landskap, resurser & befolkning
I resonemangen beskriver eleven enkla samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.
I resonemangen beskriver eleven förhållandevis komplexa samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.
I resonemangen beskriver eleven komplexa samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.
Geografiska begrepp
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett väl fungerande sätt.
Kartor, källor, metoder och tekniker
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla resonemang om olika källors användbarhet.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt, samt för utvecklade resonemang om olika källors användbarhet.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade resonemang om olika källors användbarhet.
Namngeografi
Eleven har grundläggande kunskaper om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Eleven har goda kunskaper om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med relativt god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Eleven har mycket goda kunskaper om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: