Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Naturvetenskapliga arbetssätt

Skapad 2020-08-19 13:16 i Tullbroskolan Falkenberg
En introduktion till naturvetenskapliga arbetssätt.
Grundskola 6 – 9 Biologi Fysik Kemi
Kurs i naturvetenskapliga arbetssätt, som möjliggör för eleverna att nå framsteg i sin utbildning genom experiment, hypoteser, iakttagelser, slutsatser/reflektioner och dokumentationer.

Innehåll

 

 

 

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

Att eleverna får kunskaper hur man arbetar naturvetenskapligt, så att de kan planera, utföra, dokumentera och dra slutsatser.

På köpet lär sig eleverna grunder, några centrala innehåll, inom delämnena inom NO, dvs fysik, kemi och biologi. 

Bedömning - vad och hur

Bedömning ger kontinuerligt, under lektionerna, muntligt och skriftligt, i uppgifter, enskilt eller i grupp. Formativa test följer upp kunskapsutvecklingen efter förtest, lektionscheckar och muntliga samtal, mindre redovisningar, inlämningsuppgifter mm

Undervisning och arbetsformer

Laborationer, demo-labbar, diskussioner, anteckningar, diskussioner, dialoger där iakttagelser och reflektioner formuleras och naturvetenskapliga begrepp tränas.

Kopplingar till läroplanen

 • Kunskapskrav
 • Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.
  Ke  E 6
 • I arbetet använder eleven utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.
  Ke  E 6
 • Eleven kan jämföra sina och andras resultat och för då enkla resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt bidrar till att ge förslag som kan förbättra undersökningen.
  Ke  E 6
 • Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.
  Ke  E 6
 • Eleven har grundläggande kunskaper om materiens uppbyggnad och egenskaper och andra kemiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av kemins begrepp.
  Ke  E 6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: