Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

8

Kolonialismen

Ättekullaskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 11 april 2023

Efter medeltiden började de europeiska makterna att utforska världen. De var på jakt efter ny mark, pengar och att sprida sina tankar. På vissa platser stannade européerna kvar och grundade kolonier. Detta ledde till kolonialismen.

Vi kommer att gå igenom. 

  • Upptäcktsresande under 1400- & 1500-talet, vad de upptäckte, vad som motiverade dem och hur deras upptäckter påverkade världen. 
  • Den ökade världshandeln med fokus på triangelhandeln. 
  • Det växande slaveriet i Amerika, hur slavarnas levnadsvillkor såg och hur de behandlades, samt hur slaveriet motiverades och vilken människosyn slavägarna hade på slavarna. 
  • Grundandet av kolonier i Nordamerika. 

Syftet med området är att: 

  • Få en förståelse hur världen såg ut innan den gamla och nya världen blev medvetna om varandra. 
  • Ta reda på hur denna upptäckten förändrade världen. 
  • Undersöka levnadsvillkoren för olika grupper. Extra stort fokus läggs på slavarna, hur de behandlades och deras levnadssituation.   

Betygsmoment: 
Två läxtillfällen som går igenom de grundläggande villkoren för tidsperioden, samt en längre skriftlig reflektionsuppgift där du ska undersöka levnadsvillkoren för människor under den här tidsperioden.  


Läroplanskopplingar

kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp och långa historiska linjer,

Europeisk kolonisation och slavhandel. Konsekvenser av detta för människor och kulturer samt för det ökade globala handelsutbytet mellan Europa, Asien, Afrika och Amerika.

Tolkning av historiska källor från någon tidsperiod och granskning utifrån källkritiska kriterier. Värdering av källornas relevans utifrån historiska frågor.

Analys av historiebruk kopplat till någon tidsperiod, till exempel hur olika aktörer använder historia för att skapa eller stärka nationella identiteter.

Eleven visar grundläggande kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp. Till detta hör att eleven visar kunskaper om särskilt centrala historiska skeenden, däribland Förintelsen. Eleven för enkla resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och av människors levnadsvillkor och handlingar i förfluten tid. Eleven för enkla resonemang om kontinuitet och förändring utifrån några långa historiska linjer.

Eleven för enkla resonemang om hur historia kan brukas i olika sammanhang och för olika syften.

Eleven visar goda kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp. Till detta hör att eleven visar kunskaper om särskilt centrala historiska skeenden, däribland Förintelsen. Eleven för utvecklade resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och av människors levnadsvillkor och handlingar i förfluten tid. Eleven för också utvecklade resonemang om kontinuitet och förändring utifrån några långa historiska linjer.

Eleven för utvecklade resonemang om hur historia kan brukas i olika sammanhang och för olika syften.

Eleven visar mycket goda kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp. Till detta hör att eleven visar kunskaper om särskilt centrala historiska skeenden, däribland Förintelsen. Eleven för välutvecklade resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och av människors levnadsvillkor och handlingar i förfluten tid. Eleven för också välutvecklade resonemang om kontinuitet och förändring utifrån några långa historiska linjer.

Eleven för välutvecklade resonemang om hur historia kan brukas i olika sammanhang och för olika syften.

Matriser i planeringen
Kolonialismen
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback