Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik, Biologi, Kemi, Fysik

·

Årskurs:

4 - 6

Hållbar utveckling

Tjärnaängskolan, Borlänge · Senast uppdaterad: 28 augusti 2020

Hur ser det ut på jorden i framtiden? Finns de växt- och djurarter som lever på jorden i dag kvar om hundra år? Hur kan vi människor ta hand om jorden på bästa sätt? Hur påverkar vi jorden?

När du har arbeta med det här ska du:

  • Känna till de Globala målen och varför de finns

Biologi

  • på ett enkelt sätt kunna förklara vad hållbar utveckling är
  • och ge exempel på ekologisk hållbarhet, ekonomisk hållbarhet och social hållbarhet
  • kunna ge exempel på ekosystemtjänster, hur vi människor använder vår jord, dess resurser och de organismer som lever där och 
  •  kunna ge exempel på hur vår användning av jordens resurser påverkar jorden och klimatet
  •  enkelt kunna förklara växthuseffekten (bi, fy, ke)

Fysik, kemi och teknik

  • enkelt kunna förklara hur energin kan omvandlas, men aldrig försvinna: energiprincipen
  • enkelt kunna ge exempel på och beskriva olika former av energi
  • enkelt förklara energiflöden - ledning, strålning och strömning
  • veta vad en energikälla är
  • kunna skillnaden på förnybara energikällor och icke förnybara energikällor
  • kunna ge exempel på hållbar teknikutveckling

Begrepp: hållbar utveckling, miljö, ekologi, rekreation, pollinering, ekonomi, social,  ekosystemtjänster, energi, energiprincipen, biologisk mångfald, resurser, kretslopp, växthuseffekten, förnybara energikällor, icke förnybara energikällor, fossila bränslen, klimatförändringar, försurning, övergödning, pH-värde, avfall, återvinning, källsortering, återanvändning

Så här kommer vi arbeta:

  • läsa faktatexter, titta på bilder, se film och diskutera
  • söka och använda information
  • träna ord och begrepp
  • diskutera i par och helklass
  • skriftliga uppgifter, instuderingsfrågor
  • använda läromedel på webben: studi, begreppa, bingel, mfl.

Detta kommer att bedömas, hur väl du:

  • deltar i diskussioner kring text och film, svarar på frågor och ställer frågor
  • söker och använder information från text och film
  • genomför skriftliga uppgifter
  • kan förklara och använda ord och begrepp i arbetsområdet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö, och

Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.

Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändningen i samhället.

Enkel partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. Partiklars rörelser som förklaring till övergångar mellan fast form, flytande form och gasform.

Fotosyntes, förbränning och några andra grundläggande kemiska reaktioner.

Materiens kretslopp genom råvarors förädling till produkter, hur de blir avfall som hanteras och sedan återgår till naturen.

Fossila och förnybara bränslen. Deras betydelse för energianvändning och påverkan på klimatet.

Några historiska och nutida upptäckter inom kemiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Vanliga tekniska system i hemmet och samhället, till exempel nätverk för datakommunikation, vatten- och avloppssystem samt system för återvinning. Några delar i systemen och hur de samverkar.

Hur tekniska system i hemmet och samhället förändrats över tid och några orsaker till detta.

Olika sätt att hushålla med energi i hemmet.

Konsekvenser av teknikval, till exempel för- och nackdelar med olika tekniska lösningar.

Hur teknik ingår i och förändrar förutsättningar för olika yrken och inom alla samhällsområden.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.

Eleven kan också beskriva och ge exempel på människors beroende av och påverkan på naturen och gör då kopplingar till organismers liv och ekologiska samband.

Dessutom berättar eleven om livets utveckling och ger exempel på organismers anpassningar till olika livsmiljöer.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven har grundläggande kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av fysikens begrepp.

Eleven kan också beskriva och ge exempel på energikällor, energianvändning och isolering med viss koppling till energins oförstörbarhet och flöde.

Eleven kan också berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven har grundläggande kunskaper om materiens uppbyggnad och egenskaper och andra kemiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av kemins begrepp.

I enkla och till viss del underbyggda resonemang om mat, bränslen, kemikalier och andra produkter kan eleven relatera till några kemiska samband och frågor om hållbar utveckling.

Dessutom kan eleven berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang dels kring hur några föremål eller tekniska system i samhället har förändrats över tid och dels kring tekniska lösningars fördelar och nackdelar för individ, samhälle och miljö.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback