Ämnen:
Biologi, Svenska
·
Årskurs:
4 - 6
Olandsskolan, Östhammar · Senast uppdaterad: 21 augusti 2020
Vad händer med ett dött djur i skogen? Vilka bär kan du plocka i skogen? Vilket är skogens största djur? Vad menas med bytesdjur? Och får man tälta var man vill? Detta och andra intressanta saker kommer vi att lära oss om skogen!
När du är färdig med kapitlet om skogen ska du kunna:
Vi kommer att utgå från boken Koll på NO 4
Vi kommer att läsa, se på film, arbeta med olika uppgifter och ha olika diskussioner om skogen.
Arbetet ingår i arbetet om Sverige. Andra ämnen som kommer att involveras är So, Ma, Sv, Bild.
Du kommer att få lära dig hur en faktatext är uppbyggd och du ska få träna på att skriva egna faktatexter. Detta genom att läsa och lära dig om ett landskapsdjur och -väst. Redovisning sker genom både skriftlig och muntlig framställan.
Syfte (4)
använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
genomföra systematiska undersökningar i biologi, och
använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
Centralt innehåll (5)
Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.
Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.
Naturen som resurs för rekreation och upplevelser och vilket ansvar vi har när vi nyttjar den.
Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.