Syfte med förskolans undersökningsperiod:
Vi skapar anknytning och arbetar relationsskapande via ett undersökande kopplat till temat. Vår undervisning utgår ifrån barnens kunskaper och tidigare erfarenheter samt från deras tankar och ideér. Vi låter barnen lära sig i meningsfulla sammanhang där deras egna intressen, motivation och engagemang får utrymme.
"Utbildningen i förskolan ska ta sin utgångspunkt i läroplanen samt barnens behov, erfarenheter och det de visar intresse för. Flödet av barnens tankar och ideér skall tas tillvara för att skapa mångfald i lärandet." Lpfö -18 s. 13
Metod:
Vårt arbetslag/grupp väljer ut en plats i uterummet som vi vill utveckla tillsammans med barnen och som blir vår speciella undersökningshörna på gården under den här perioden.
Vi strävar efter att skapa en välkomnande plats som lockar till undersökande och glädje för barnen i vår grupp. Vi vill också skapa en mötesplats som vi kan dela med andra avdelningar och grupper - Den blir vårt bidrag till utvecklandet av vår gemensamma utemiljö.
Under undersökningsperioden erbjuder vi barnen olika stationer/workshops
Vi arbetar med alla barns relationer, både till varandra och till pedagogerna.
Vi iscensätter situationer där barnen får möta varandra och materialet.
Under undersökningsperioden är pedagogernas roll att vara interagerande, inlyssnande och nyfikna.
I våra observationer under undersökningsperioden fångar vi upp barnens tidigare erfarenheter, kunskaper och intressen
Vi erbjuder barnen rikligt med tillfällen att undersöka det valda temat/spåret - på många olika sätt
Vi skapar möjligheter för barnen att få reflektera över vad de gjort
Avdelningens konkreta planering för uppstarten av undersökningsperioden:
Vi har valt följande plats på gården: Smulans altan
Anledningen till att vi fastnade för just denna plats är att: Den har en tydlig inramning, är populär bland barnen och kan användas oberoende av vädret eftersom den har tak.
Inledningsvis planerar vi att erbjuda barnen följande stationer/workshops på vår plats som vi hoppas ska skapa ett meningsfullt, gemenskapande och roligt sammanhang för barnen: En graffitivägg där två barn kan måla samtidigt. Väggen består av en träskiva, fastskruvad längs ena kortsidan av staketet. Barnen kommer kunna erbjudas att prova på olika målartekniker. När väggen är full av målningar målas den över med en ny färg och kan på så sätt startas om igen.
Olika "aktivitetslådor" som tas fram när barnen önskar.
"Lerlåda" bestående av lera, verktyg, vaxduk.
"Vattenlåda" bestående av sugrör, kärl att ösa i och ur, vattenhjul.
För att stödja samspelet mellan barnen kommer det även att finnas bilder i lådorna på saker att skapa i lera eller bygga med vattenkärlen. Det kommer att krävas ett visst samarbete mellan barnen.
Vi planerar att observera och dokumentera barnens utforskande i stationen/under workshopsen genom att fotografera barnen och deras arbete samt anteckna deras tankar och vid behov ställa frågor,
Innehåll:
Se kopplade lärloggar