Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hemkunskap för 8 - 9 E

Skapad 2020-08-22 11:14 i Östra grundskolan Huddinge
Grundsärskola F
Genom undervisningen i ämnet hem och konsument kommer ni elever att sammanfattningsvis ges förutsättningar till att utveckla era förmågor i: Planera och tillaga mat, måltider för olika situationer och sammanhang Hantera och lösa praktiska situationer i hemmet, och Värdera val och handlingar i hemmet, samt som konsument utgå ifrån perspektivet hållbarhet

Innehåll

HKK 8 - 9 E Hem och Konsumentkunskap 

 

Innebär att undervisningen följer centralt innehåll:

 

Mat, måltider och hälsa: Bakning och matlagning och olika metoder för detta. Valet av metod påverkar arbetsprocessen och resultatet. Planering och organisering av arbetet vid matlagning och andra uppgifter i hemmet. Hygien vid hantering och tillagning samt förvaring av livsmedel. Redskap & utrustning.Individuella behov av energi och näring, till exempel vid idrottande, samt hur måltider kan komponeras efter olika behov. måltidens betydelse för gemenskap. 

 

Konsumtion och ekonomi: Ungas privatekonomi, till exempel att handla över Internet, att låna pengar, att handla på kredit eller avbetalning och att teckna abonnemang.Hushållets ekonomi och att beräkna kostnaden för boende, konsumtion, resor och krediter.Konsumenters rättigheter och skyldigheter.Reklamens och mediernas påverkan på individers och gruppers konsumtionsvanor.Ställningstaganden vid val av varor och tjänster, till exempel vid inköp av kläder, livsmedel och resor utifrån perspektiven ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.

 

Miljö och livsstil: Hur livsmedel och andra varor produceras och transporteras och hur de påverkar miljö och hälsa.hushålla med och ta vara på livsmedel och andra förbrukningsvaror i hemmet.Tvätt och rengöring samt olika rutiner och metoder för detta.Arbetsfördelning i hemmet ur ett jämställdhetsperspektiv.Aktuella samhällsfrågor som rör privatekonomi, mat och hälsa.

 

 

V.35 Tisdag


lektionstid 75 min.


starttid: 11:20 

sluttid:  12:35

lektionsinnehåll:

Skapa en fruktsallad  med fokus på matlagnings moment finfördela, redskap, hygien och era  samt mina förväntningar.Syftet med lektionsinnehållet är: 

Matlagning med olika metoder finfördela.

Hur valet av metod påverkar arbetsprocessen och resultatet. 

Planering och organisering av arbetet vid matlagning och andra uppgifter i hemmet. 

Hygien och rengöring vid hantering, tillagning och förvaring av livsmedel.

 

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: