Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

SO (år 1-3), Samhällskunskap

·

Årskurs:

1

Vi och vår klass

Fajansskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 24 augusti 2020

I temat "vi och vår klass" ska vi arbeta för att alla ska respektera varandra och känna sig trygga i klassen. Vi pratar också om hur vi kan förbättra miljön på vårt jord.

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

I arbetsområdet ska du få möjlighet att utveckla följande kunskaper och förmågor:

Din förmåga att sätta dig in i andra människors situationer och visa hänsyn. Din förmåga att aktivt delta i olika möten t.ex. klassråd. Vi kommer också prata om miljöfrågor utifrån elevens vardag.

Bedömning - vad och hur

Du ska aktivt delta i olika samarbetsövningar/aktiviteter. Du ska aktivt delta i diskussioner. Du visar under klassrådsmötet att du förstår hur ett möte fungerar genom att acceptera de demokratiska beslut som tas. Du ska förklara varför vi har olika regler i skolan.

Eleverna ska visa sin delaktighet genom att vara med och bestämma regler tillsammans. Alla ska delta aktivt på klassråden. 

Eleverna deltar aktivt i övningar kring sopsortering och genomför uppgifter med källsortering.

Undervisning och arbetsformer

Vi kommer att träna på olika samarbetsövningar/ trygghetsövningar. Du kommer att delta i diskussioner om våra likheter och olikheter. Vi kommer gemensamt överens om klassens regler. Vi går i genom skolans regler. Vi tränar normer och regler i olika aktiviteter/lekar. Arbeta med " Jag kan sopsortera"

 


Läroplanskopplingar

Livsfrågor med betydelse för eleven, till exempel gott och ont, rätt och orätt, kamratskap, könsroller, jämställdhet och relationer.

Normer och regler i elevens livsmiljö, till exempel i skolan, i digitala miljöer och i sportsammanhang.

Miljöfrågor utifrån elevens vardag, till exempel frågor om trafik, energi och matvaror.

Hur möten, till exempel klassråd, organiseras och genomförs.

Eleven har grundläggande kunskaper om några mänskliga rättigheter och barnets rättigheter, och visar det genom att ge exempel på vad de kan innebära i skolan och hemma.

Vidare kan eleven beskriva hur möten brukar organiseras och genomföras.

Eleven beskriver hur olika handlingar i vardagen kan påverka miljön, och ger utifrån detta förslag på hur man kan bidra till en hållbar utveckling.

Eleven kan samtala om elevnära livsfrågor.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback