Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

1

Vårt bokstavs- läs och skrivarbete.

Björkö skola, Öckerö kommun · Senast uppdaterad: 24 augusti 2020

Under läsåret ska vi jobba med alfabetets alla bokstäver på många olika sätt. Målet med detta är att alla ska kunna läsa innan vi går på sommarlov!

Vi kommer att jobba med 1-2 bokstäver i veckan. Under första skolåret arbetar vi oftast med att skriva på iPad för att i tvåan träna mer på att skriva för hand. Trots det kommer vi att gå igenom hur varje bokstav skrivs. Eleverna får forma i luften, skriva på white board-tavlan och spåra på paddan.

Varje bokstav har ett ljud och ett namn. Vokalerna har minst två ljud. Ljuden ska sedan kopplas till rätt bokstav. Vi tränar på var i ordet bokstaven(ljudet) finns; först, inuti eller sist, med hjälp av bilder och på padda.   

När vi skriver kommer vi att använda appen Skolstil som innehåller talsyntes. Dvs varje bokstavsljud, ord och mening läses upp så eleven hör och ser samtidigt. På så sätt befästs ljuden till respektive bokstav.

Vi kommer också att jobba med ordbilder som man sedan ska se(läsa) utan att behöva ljuda. Dessa tränas både analogt och digitalt. 

På paddan kommer vi att arbeta i apparna Qnoddarna, Skolplus och NE:s juniorappar Stava, Pussla, Författa och Berätta samt Skolstil3.

           

 

Eleverna har möjlighet att via OR-kod gå in och titta på Fem myror är fler än 4 elefanter, när de får tid över.


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Enkla former för textbearbetning, till exempel att i efterhand gå igenom egna och gemensamma texter och göra förtydliganden.

Handstil och att skriva med digitala verktyg.

Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.

Alfabetet och alfabetisk ordning.

Sambandet mellan ljud och bokstav.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback