👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Att hålla ett Sommarprat 2020

Skapad 2020-08-25 08:24 i Viktoriaskolan Grundskolor
Ett arbetsområde i svenska åk 9.
Grundskola 9 Svenska som andraspråk Svenska
Ett av de populäraste programmen på radion under sommaren brukar vara Sommar i P1. Kanske inte det program som drar flera unga lyssnare till radion, men nu och då är de som sommarpratar både unga och ungdomsvänlig i sina prat. Hemligheten till programmens populäritet finns i den personliga nerv som pratarna låter skina igenom, att de delar med sig av sina liv.

Innehåll

Syfte

  • Att du ska få utveckla ditt tal- och skriftspråk, så att du får tilltro till din språkförmåga och kan uttrycka dig i olika sammanhang och för skilda syften.
  • Att du får möjlighet genom undervisningen utveckla ditt språk för att tänka, kommunicera och lära.
  • Du får möjlighet att utveckla dina kunskaper om hur du kan formulerar egna åsikter och tankar i text.
  • Att du får utveckla din förmåga att skapa och bearbeta text, enskilt och tillsammans med andra.
  • Du får också möjlighet att uttrycka dig genom  olika estetiska uttrycksformer.

Centralt innehåll i svenska

  • Du tränar dig i att skriva ett textmanus som kommer att vara ditt underlag när du spelar in ditt "sommarprat". Du kommer att kombinera musik och text i ditt program.
  • Du tränar dig att göra en muntlig berättelse. Din berättelse är anpassad efter syftet med den och mottagarna av din berättelse.
  • Du kommer att använda digitala verktyg för att presentera din berättelse.
  • Du kommer att kombinera ditt sommarprat med musik som förstärker det du vill säga.
  • Du kommer även att träna dig i att använda ord och begrepp som uttrycker känslor och åsikter.

Tidsplan

 

Lektion 1 Introduktion av arbetsområdet. Vi lyssnar på delar av ett sommarprat med Anders Hansen https://sverigesradio.se/avsnitt/1319465

Lektion 2 Vi gör en tankekarta till våra sommarprat efter genomgång av hur man bygger ett manus.

Lektion 3 Vi skriver manus, genomgång målande språk.

Lektion 4 Vi jobbar vidare med manus genom att i grupper ge varandra respons på varandras manus

Lektion 5 Vi  gör klart manus och välj musik till ditt prat. 

Lektion 6 Iinspelning

Lektion 7 Inspelning, blir tid över ska du göra en presentation av dig själv och vad pratet kommer att handla om. 

Lektion 8 Avslutning av sommarprat

Sommarpratare att lyssna på för att få inspiration

Martina Haag. Författare, manusförfattare och skådespelare som satsar på att få den mest löpovilligaste att börja springa. Hon spelar alla sina bästa springlåtar (även de pinsamma) och ger handfasta tips på hur du kan hålla ditt nyårslöfte. Det är nu det börjar! Ditt nya liv!

 http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/291185?programid=2071

Leo Razzaks Sommarprogram handlar om att nå sina mål. I programmet, som är en present till 6-åriga lillasystern Leona, beskriver han familjens historia som sträcker sig från Bangladesh till Stockholms förorter – och tillbaka.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/216102?programid=2071

I sitt fjärde Sommarprogram pratar Jonas Gardell om hur man blir människa och om konfrontationen med sin pappa och hur det gick till när Astrid Lindgren bet honom i näsan.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/203023?programid=2071
 
I sitt Sommarprogram berättar Kristian Gidlund om resan mot livets slut och alltings början.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/209304?programid=2071
 
Kim Källström berättar om livet som fotbollsproffs, om hierarkin i omklädningsrummet och om glädjen och ångesten på plan.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/751935?programid=2071 

Matriser

Sv SvA
Sommarprat

E
C
A
Skriva - textkvalietet
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt välfungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Skriva - berättande
De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.
Förstärka texter
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Textbearbetning - ge respons
Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll och uppbyggnad [...] på ett i huvudsak fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge utvecklade omdömen om texters innehåll och uppbyggnad [...] på ett fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll och uppbyggnad [...] på ett väl fungerande sätt.
Textbearbetning - använda respons
...och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.
...och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.
Tala - samtala
Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del församtalen och diskussionerna framåt.
Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med utvecklade och underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.
Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med väl utvecklade och väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.
Tala - muntlig redogörelse
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra väl utvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.