Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Serier

Skapad 2020-08-25 20:48 i Sandlyckeskolan Båstad
Jobba med serier
Grundskola 6 Engelska Svenska Bild
Pratbubblor, fartstreck och glödlampor ovanför huvudet - vad pratar vi om? Serier förstås!

Innehåll

Under detta arbetsområde ska du få träna på hur man ritar serier. Du kommer även att utveckla din engelska då serien ska skrivas på engelska. Du ska börja med att skriva ett manus på svenska som du sedan översätter.

Vi läser klassiska serietidningar, tittar på kända seriefigurer och lägger märke till vilka former de är uppbyggda av. Du skapar en egen seriefigur och ritar den på ett stylesheet (från olika vinklar och med olika ansiktsuttryck).

Vi lär oss om hur man använder olika utsnitt för att skapa variation i en serie. 

Du kommer att få ett kopierat material med fakta om serier och tillhörande uppgifter, vi har genomgång tillsammans och sedan gör du uppgifterna på egen hand.

Du ska till sist rita en egen serie med din påhittade figur som huvudperson.

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
    Bl
  • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
    Bl

Matriser

Sv En Bl
Serier

F (insats krävs)
E
C
A
Framställa bilder
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett utvecklat bildspråk och relativt väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett välutvecklat bildspråk och väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Tekniker, verktyg & material
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på i huvudsak fungerande sätt för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt för att skapa olika uttryck.
Kombinera bildelement
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett i huvudsak fungerande sätt.
Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett relativt väl fungerande sätt.
Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett väl fungerande sätt.
Utveckla idéer
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla delvis egna idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla egna idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: