Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Klockan

Skapad 2020-08-26 10:50 i Vikingaskolan Lunds för- och grundskolor
Vi har arbetat med den analoga klockan. Eleverna har upprepat och tränat på klockans hel, halv, kvart, tjugo, tio i och över. Eleverna har i expertgrupper pratat ihop sig om sina kunskaper om klockan och lärt varandra om varsin del. Eleverna har därefter arbetat med den digitala klockan och tränat på att förstå hur den fungerar på för och eftermiddag.
Grundskola 4 Matematik
Träna både analoga och digitala klockan. Ni har tränat och upprepat hel, halv, kvart, tjugo och tio minuter i klockan. Vi har även börjat titta på när klockan är fem över, 25, 35 och 55.

Innehåll

Vi har arbetat med den analoga klockan. Eleverna har upprepat och tränat på klockans hel, halv, kvart, tjugo, tio i och över. Eleverna har i expertgrupper pratat ihop sig om sina kunskaper om klockan och lärt varandra om varsin del.

Eleverna har därefter arbetat med den digitala klockan och tränat på att förstå hur den fungerar på för och eftermiddag.

Uppgifter

 • Klocktest

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Jämförelse, uppskattning och mätning av längd, area, volym, massa, tid och vinkel med vanliga måttenheter. Mätningar med användning av nutida och äldre metoder.
  Ma  4-6
 • Strategier för matematisk problemlösning i vardagliga situationer.
  Ma  4-6

Matriser

Ma
Matematik åk 4-6

Steg 1
Steg 2
Steg 3
Praktisk problemlösning
 • Ma
Du försöker lösa enkla problem genom att välja ett sätt som kan leda till en lösning. Du kan beskriva vad du gör och försöker avgöra om resultatet är rimligt.
Du kan lösa enkla problem genom att välja ett sätt som passar. Det blir oftast rätt. Du kan beskriva vad du gör och förklara varför resultatet är rimligt. Du kan ge förslag till annat sätt att lösa problemet.
Du kan lösa enkla problem genom att välja ett sätt som passar. Det blir rätt. Du kan förklara vad du gör och tala om varför du valt att göra så. Du kan förklara varför resultatet är rimligt. Du kan ge förslag till andra sätt att lösa uppgiften.
Använda begrepp
 • Ma
Du använder oftast de ord och begrepp vi arbetar med på rätt sätt
Du använder de ord och begrepp vi arbetar med på rätt sätt. Det du beskriver blir oftast rätt. Du kan använda både bilder, siffror och ord för att beskriva tal och du kan förklara hur de hör ihop. Du försöker motivera dina tankar.
Du använder de ord och begrepp vi arbetar med på rätt sätt. Det du beskriver blir rätt. Du kan använda både bilder, siffror och ord för att beskriva tal och du kan på olika sätt förklara hur de hör ihop. Du kan på ett tydligt sätt motivera dina tankar.
Behärska färdigheter
 • Ma
Du väljer och använder oftast rätt metod (räknesätt, formel osv).
Du väljer och använder rätt metod. Dina uträkningar blir oftast rätt.
Du väljer och använder rätt metod. Du kan förklara varför det är klokt att välja en viss metod. Dina uträkningar blir rätt.
Följa och föra resonemang
 • Ma
 • Ma
Du försöker följa med vid samtal. Du ställer frågor och visar att du lyssnar på dina kompisar.
Du är ofta aktiv vid samtal. Du ställer frågor och pratar om det dina kompisar säger.
Du är aktiv vid samtal. Du ställer frågor, pratar om det dina kompisar säger och kommer med egna idéer och förslag.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: