Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sommarboken - Skriva recension

Skapad 2020-08-26 11:16 i Tågaborgsskolan Helsingborg
Att skriva bra och läsvärda bokrecensioner.
Grundskola 8 Svenska som andraspråk Svenska
Läs ut din sommarbok och delge dina tankar kring boken i en recension.

Innehåll

Du ska nu skriva en egen recension av sommarboken som du valde. Viktigast är att du läser ut hela boken allra först. När du har gjort detta vill jag att du går in på siten (Litterära samtal) som du finner i svenska classroom och läser några elevexempel på recensioner under fliken "Boktips". Här kan du få tips och idéer på hur man kan skriva och uttrycka sig. Vad ska man ta med, och vad bör man inte ta med när man skriver en recension? En recension ska inte huvudsakligen vara ett referat av en boks innehåll. Den ska berätta lagom mycket (avslöja alltså inte slutet) och ge vägledning till andra som funderar på att läsa boken. Din recension ska även vara intressant för andra som också har läst boken.

Under fliken "Att skriva en recension" i siten finner du punkter som du ska ta hänsyn till när du skriver din recension, saker som bör finnas med.

Tänk på att skriva i löpande text med styckeindelning, utan underrubriker.

Du ska lämna in din färdigskrivna recension i svenska classroom senast fredagen den 4:september.

 

Lycka till!

Matriser

Sv SvA
Sommarbok recension

--->
--->
--->
--->
Sammanfattning
Sammanfattning av texten och din åsikt
Innehållet i texten framgår.
Innehållet i texten framgår klart och tydligt och även din åsikt om den.
Innehållet framgår klart och tydligt och texten förmedlar visst eget engagemang och/eller upplevelser. Du funderar över textens tema och trovärdigheten i den.
Innehållet och dina egna tankar och resonemang framgår klart och tydligt. Du ger tydliga exempel på det du vill föra fram. Du funderar över textens tema och trovärdigheten i den och resonerar kring detta t.ex. genom dra paralleller till dig själv och din omgivning.
Berättarteknik
Början, personer, tid, miljö, berättare
Du kan berätta om början, personer, miljö och tid i boken.
Du kan resonera kring valen som författaren/skaparen gjort. Du kan se textens berättarperspektiv och ge exempel på detta.
Du kan dessutom göra enklare tolkningar och analysera berättartekniken t.ex. kronologiskt upplägg och parallellhandling. Du använder dig av exempel från texten för att illustrera författarens/skaparens val.
Du kan tolka och analysera berättartekniken och använder dig av exempel från texten för att illustrera författarens/skaparens val och kan argumentera utifrån dessa.
Budskap
Du kan återge textens budskap.
Du uppfattar ett tydligt budskap och kan föra ett resonemang kring detta.
Du kan dessutom uppfatta ett budskap som kan läsas mellan raderna och föra utvecklade resonemang om detta även på ett personligt plan.
Du kan tolka och analysera budskapet och använder dig av exempel från texten för att illustrera hur författarens/skaparen förstärker budskapet.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: