Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

9

Sammanfattning och referat

Genarps skola, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 26 augusti 2020

.

Sammanfattning och referat

Lektionsplan för åk 9, svenska

Förberedd av Marie Therén

Classroom: j2rgu7a  

 

SYFTE

Få kännedom om vad en sammanfattning respektive ett referat av en text är och hur dessa skrivs. Träna på att plocka ut det viktigaste ur en faktatext, vilket kan användas som studieteknik t ex inför läxor och prov. Träna på att sammanfatta texter som innehåller åsikter och tydligt kunna visa vem som har skrivit originaltexten med hjälp av sk. referatmarkörer.

MÅL

  • Lära dig vad som är typiska drag för en sammanfattning respektive ett referat
  • Ha skrivit en sammanfattning
  • Ha skrivit ett referat med referatmarkörer.

MATERIAL SOM KRÄVS

Häfte med information och uppgifter, dator med tillgång till classroom och penna.

AKTIVITET

Genomgångar i helklass av exempeltexter och typiska drag för sammanfattning respektive referat. Enskilt skriva en sammanfattning och ett referat.

 

BEDÖMNING

Bedömning sker av de texter som lämnas in utifrån anpassning till textens typiska drag, dvs syfte, innehåll, uppbyggnad och språk.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

söka information från olika källor och värdera dessa.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Ordböcker och digitala verktyg för stavning och ordförståelse.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt genom att, på ett i huvudsakfungerande sätt, välja använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med gott flyt genom att, på ettändamålsenligt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med mycket gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback