Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Läsförståelse och gestaltning

Häggvallskolan, Tjörn · Senast uppdaterad: 30 augusti 2020

Att skriva en intressant berättelse är inte alltid så lätt och det är mycket att tänka på för att få till det. Men det finns knep, knep som många kända författare använder sig av och som garanterat gör just din berättelse läsvärd. Detta kommer vi att träna på under veckorna 35-37. Du kommer att få lära dig mer om hur du kan skriva tilltalande och hur du kan använda dig av gestaltande berättarteknik i detta moment. Att berätta något med gestaltningar innebär att du inte skriver vad personerna i din berättelse är utan byter ut detta mot vad personer gör. T. ex. I ställer för att skriva "Per är fruktansvärt arg" så skriver du "Per skriker, kastar en stol framför sig och sparkar hårt i väggen". Du kommer också att få läsa mycket under dessa veckor för att få tips och idéer kring hur du kan gestalta på olika sätt.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Matriser i planeringen
Skriva gestaltande
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback