Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ditt sensommarprat

Skapad 2020-08-30 17:01 i Vallåsskolan Halmstad
Grundskola 9 Svenska
Idén kommer ifrån radioprogrammet Sommar i P1. Det är ett radioprogram där svenska kändisar pratar i radio på somrarna. Programmet sändes för första gången 1959 och har alltså en lång tradition. När programmet firade 50 år bestämde man att digitalisera alla de gamla programmen. Hittills finns det över 400 sommarprat att lyssna på på Sommar i P1 hemsida. Numera finns det också Vinter i P1 som sänds efter jul.

Innehåll

 

         Förberedelse under lektionstid

1.    Lyssna på Tegnells sommarprat (51 min.). https://sverigesradio.se/avsnitt/1518764

 

2.    Prata om vissa centrala delar – hans uppväxt, hans erfarenhet av sjukdomar (ebola, m.m.), hans roll i covid-19, hur han förhåller sig till information (sammanfattning av sommarpratet).

 

3.    Teman från pratet: löpsedlar vs. verkligheten, vaccination och källkritik. Diskussion i grupper.

 

 

Uppgifter

 

4.    Utifrån våra diskussioner och Anders sommarprat ska du skriva en reflektion. Stödfrågor finns i min Powerpoint. Du kommer även få en papperskopia på lektionstid. 

 

5.    Spela in ett sensommarprat på din Chromebook. Inspelningen kommer skickas till mig och bara jag kommer lyssna på den. Vi kommer att gå igenom strukturen i detalj under lektionstid när reflektionen är klar för att hjälpa dig komma igång. Ditt sensommarprat ska vara färdigt den 10/9. Du kommer alltså få ungefär 3 lektioner på dig att skriva ner och strukturera innehållet och en lektion på dig att spela in. 

Uppgifter

  • Mitt sensommarprat

  • Mitt sensommarprat

  • Mitt sensommarprat

  • Mitt sensommarprat

Matriser

Sv
svenska

F
E
C
A
Eleven kan förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Eleven kan förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Eleven kan förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: