Skolbanken Logo
Skolbanken

Tema från tonåring till Vuxen

Anpassad grundskola, Östhammar · Senast uppdaterad: 11 december 2022

Det övergripande syftet med tema-arbetet är att förbereda eleven inför gymnasiet och det kommande vuxenlivet. Vi vill ge kunskap om hur samhället är uppbyggt och din del i detta så att du på bästa sätt kan orientera dig och få en uppfattning om din betydelse som samhällsmedborgare.

Med temat vill vi förbereda dig inför vuxenlivet. Det gör vi genom att studera vilken betydelse olika yrken har för samhället och i slutändan för dig. Vi vill att du ska bli medveten om till synes självklara saker och träna din förmåga till reflektion. I temat utgår vi från ämnet So och knyter på ett både teoretiskt och praktiskt sätt an till svenska, matematik och teknik. 

Temat är indelat i följande områden: 

Yrken - De elever som gör arbetsplats- och gymnasiepraktik i åk 9 redovisar sina erfarenheter för övriga elever. Detta fungerar som en förberedelse inför egen kommande praktik. Eleverna söker fakta om olika yrken och lyssnar på genomgångar av yrken som är kopplade till viktiga samhällsfunktioner samt reflekterar över vilken betydelse varje yrke har i samhället. Genom att träffa representanter för olika yrken för vi in verkligheten i klassrummet. 

Självständighet - Eleverna görs uppmärksam på vilka förmågor och färdigheter som behövs för att klara ett så l självständigt vardagsliv som vuxen som möjligt. De ska med hjälp av olika verktyg som kartor, tidtabeller, pengar m m lösa vardagliga problem och kunna se samband. 

Arbetssätt: Diskussioner, genomgångar, redovisningar, praktiska övningar, läs- och hörförståelse,  sammanfattning av information och insikt i vad som är relevant i denna, reflektion, producera text både för hand och med hjälp av digitala verktyg.

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

förmåga att använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

förmåga att använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,

förmåga att lösa problem med hjälp av matematik och reflektera över lösningars rimlighet, och

förmåga att jämföra och reflektera över människors livsfrågor samt förhållanden i samhället under olika tider och på olika platser, och

förmåga att använda det samhällsorienterande områdets metoder och verktyg.

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift samt med andra former för kommunikation,

förmåga att läsa och reflektera över skönlitteratur och andra texter, och

förmåga att söka information från olika källor och värdera dessa.

förmåga att reflektera över olika val av tekniska lösningar och deras konsekvenser för individen, samhället och miljön,

De fyra räknesätten och hur de uttrycks med ord, konkret material, symboler och bilder.

Metoder för beräkningar med naturliga tal vid huvudräkning, skriftlig beräkning och överslagsräkning. Användning av digitala verktyg vid beräkningar.

Tal i procentform och hur de används i elevnära situationer.

Rimlighetsbedömning vid uppskattningar och beräkningar.

Geometriska objekt, deras egenskaper och hur de benämns. Konstruktion av enkla geometriska objekt, såväl med som utan digitala verktyg.

Jämförelser och uppskattning av storheter. Mätning av längd, area, massa, volym och tid med standardiserade måttenheter. Metoder för mätning samt enhetsbyten i samband med detta.

Tabeller, diagram och grafer samt hur de används för att beskriva resultat från undersökningar, såväl med som utan digitala verktyg. Tolkning av data i tabeller och diagram.

Formulering av matematiska frågeställningar utifrån elevnära situationer.

Pengars värde och överslagsräkning i samband med betalning.

Människors levnadsvillkor och viktiga händelser i svensk historia från cirka 1900 till nutid, däribland demokratisering och framväxten av välfärdssamhället.

Arbetsmarknadens och arbetslivets förändringar och villkor, till exempel arbetsmiljö och arbetsrätt. Utbildningsvägar samt arbetsuppgifter inom olika yrken och verksamheter.

Sveriges politiska system med Europeiska unionen, riksdag, regering, Sametinget, regioner och kommuner. Var olika beslut fattas samt individers och gruppers möjligheter att påverka beslut och samhällsutveckling.

Rättssystemet i Sverige. Möjliga orsaker till och konsekvenser av olika typer av kriminalitet, till exempel våldsbrott, sexualbrott och hedersrelaterat våld och förtryck.

Kränkningar av de mänskliga rättigheterna i olika delar av världen och internationellt ar- bete för att främja mänskliga rättigheter.

Mediernas roll i samhället.

Aktuella samhällsfrågor.

Metoder för att söka information, till exempel textläsning, intervjuer och observationer. Kritisk granskning av information och åsikter i såväl digitala medier som i andra typer av källor.

Digitala och analoga kartor och deras uppbyggnad.

Handstil och att skriva med digitala verktyg.

Språkliga strukturer och normer. Stavning, meningsbyggnad och textbindning. De vanligaste ordklasserna.

Digitala verktyg för ordförståelse och språkriktighet.

Muntliga presentationer och muntligt berättande. Anpassning till syfte, mottagare och sammanhang. Stödord samt analoga och digitala verktyg för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Skönlitteratur för ungdomar. Epik, lyrik och dramatik. Texter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Några skönlitterärt betydelsefulla författare och deras verk.

Sakprosatexter för ungdomar. Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter. Texternas syfte, innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Texter i digitala miljöer samt andra texter som kombinerar ord, bild och ljud. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel grafiska modeller och stödord.

Ord och begrepp för att på ett varierat sätt uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Informationssökning på bibliotek och på internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Egna konstruktioner där man använder elektriska kopplingar samt hur de kan dokumenteras, till exempel med skisser, ord och fysiska och digitala modeller.

Matriser i planeringen
Kunskapsmatris i svenska åk 9 för Grundsärskolan
Kunskapsmatris i SO år 7-9, Grundsärskola
Kunskapsmatris Matematik åk 9 för Grundsärskolan
Kunskapsmatris för teknik år 9 i Grundsärskolan
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback