Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik

·

Alla årskurser

Teknik åk 2

St Mellby skola, Alingsås · Senast uppdaterad: 6 september 2020

Vad är teknik? Vilka problem löser tekniska grejer? Varför består saker av olika material? Hur sitter saker ihop egentligen? Har saker och ting alltid sett ut som de gör? I detta teknikområde kommer du få lära känna olika slags material och hur de kan vara sammanfogade samt ta del av historien för att förstår varför saker ser ut som de gör idag. Du ska även få utarbeta en egen konstruktion i form av en förpackning och designa den efter dina önskemål! Nu kör vi!

Syfte/n för arbetsområdet:

Skolan ska ansvara för att eleverna inhämtar och utvecklar sådana kunskaper som är nödvändiga för varje individ och samhällsmedlem. Dessa ger också en grund för fortsatt utbildning.

Tekniska lösningar har i alla tider varit betydelsefulla för människan och för samhällens utveckling. Drivkrafterna bakom teknikutvecklingen har ofta varit en strävan att lösa problem och uppfylla mänskliga behov. I vår tid ställs allt högre krav på tekniskt kunnande i vardags- och arbetslivet och många av dagens samhällsfrågor och politiska beslut rymmer inslag av teknik. För att förstå teknikens roll för individen, samhället och miljön behöver den teknik som omger oss göras synlig och begriplig.

Genom undervisningen i ämnet teknik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att 

 

Undervisningens innehåll: Centralt innehåll

Kunskapskrav

  • Eleven kan genomföra mycket enkla teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten genom att pröva möjliga idéer till lösningar samt utforma enkla fysiska eller digitala modeller.
  • Te 1-6
     Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
  • Te 1-6
     Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang dels kring hur några föremål eller tekniska system i samhället har förändrats över tid.

 

Konkretisering av kunskapskraven

Du ska få genomföra en egen konstruktion i form av en förpackning där du får möjlighet att pröva möjliga ideér till lösningar för detta. Du ska vara aktiv i arbetet för att leda arbetet framåt. Du ska också kunna resonera om hur några föremål i din vardag har förändrats över tid.

Undervisning och bedömning

Du kommer få möjlighet att undersöka olika material som finns i din vardag tillsammans med andra. Du kommer även få undersöka hur material kan vara sammanfogade och föra dokumentation kring detta genom att fota med i-pad. Du kommer få använda dig av olika ord och begrepp som rör hela arbetsområdet både i text och muntligt. Du kommer få undersöka hur olika förpackningar ser ut och sedan få tillverka en egen förpackning med hjälp av olika material och sammanfogningstekniker. Du kommer också få se på film som belyser hur föremål i din vardag förändrats över tid och få möjlighet att diskutera detta på olika sätt tillsammans med andra. Du kommer bedömas under arbetets gång i hur du deltar i diskussion och dokumentation samt hur du genomför konstruktionsarbetet.  


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Teknik år 1-3
Uppgifter
Lektion 2; Materials egenskaper
Lektion 1; Vad är material?
Lektion 3; Sammanfogning
Lektion 4; Förpackningar
Lektion 6; Utvärdering, bedömning och utställning

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback