Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Eng 9th grade - Passions

Skapad 2020-08-31 14:02 i Färsingaskolan Sjöbo
Grundskola 9 Engelska
Passions! What is your passion? Snowboarding? Gameing? Cooking? The environment? Chocolate? In our first theme we will read, listen and talk about people with passions.

Innehåll

Konkretiserade mål/ mål för arbetet

Vad ska eleven kunna?

Prata: Du ska kunna berätta kort om en annan person och den personens intressen. Du ska kunna berätta om dina egna intressen och vad du brinner för. Du ska kunna delta i det muntliga vardagspratet i klassrummet.

Läsa: Du ska med stöd av ordlistor och inläst text kunna ta till dig texterna i Gleerups så att du förstår det mesta i handlingen.

Skriva: Du ska kunna skriva och presentera dig själv och dina intressen. Du ska kunna sammanfatta handlingen i en text och uttrycka dig så att en engelsktalande person kan förstå dig.

 

Undervisning - arbetssätt

Vi ska lyssna, läsa och prata om olika människors intressen och passion. Vi använder oss av texterna i Gleerups så att du ska kunna lyssna och läsa alla texter flera gånger.

Du ska få träna dig att uttrycka din åsikt på olika sätt med hjälp av olika ord och fraser.

Det är viktigt att du hela tiden försöker uttrycka dig på den engelska du har. Det gör inget om det inte låter perfekt hela tiden, det viktigaste är att träna och försöka.

 

Bedömning

Vad ska bedömas?

Uppgiften "Help your mother/father find you a friend" bedöms skriftligt.

Du förbereder en liten muntlig presentation; "Two-minute-talk" där du berättar om något som du är intresserad av/brinner för. Rubrik: "This is my passion!"

 

Matriser

En
Eng 9th grade - Passions

Passions

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Nivå 4
Muntlig färdighet
Du svarar kortfattat på direkta frågor på engelska. Du försöker delta i samtalet i klassrummet så gott du kan. Du håller en kort muntlig presentation med hjälp av en mall och stödfrågor.
Du kan använda dig av den engelska du har i vardagliga situationer i klassrummet. Du samtalar kortfattat på engelska. Du håller en muntlig presentation på ca 2 minuter där du förklarar vad du är fascinerad av eller tycker väldigt mycket om. En engelsktalande person ska kunna förstå dig.
Du kommunicerar på engelska i klassrummet. När du inte vet vad du ska säga eller inte hittar ett specifikt ords betydelse på engelska kan du förklara dig på ett annat sätt på engelska som för ditt samtal framåt. Du håller en muntlig presentation på ca 2 minuter där du berättar och förklarar vad du är fascinerad av eller tycker väldigt mycket om. En engelsktalande person ska kunna förstå dig utan problem.
Du kommunicerar med lätthet med både läraren och andra elever på engelska. Du har olika strategier för att föra din kommunikation framåt när du kör fast. Du använder t ex synonymer eller kan förklara runt ett ord du inte kommer på. Du håller en muntlig presentation på engelska på ca 2 minuter. Du berättar ledigt om ditt ämne och behöver inga stödord eller mallar till din hjälp.
Skriftlig färdighet
Du har försökt svara på frågorna i uppgiften. Du kan skriva korta meningar efter en given mall eller med stöd av exempelmeningar.
Du har svarat på frågorna i uppgiften. Du uttrycker dig enkelt men kan få till ett visst sammanhang i din text. En engelsktalande person skulle kunna förstå det du har skrivit.
Du använder dig av frågorna i uppgiften men du kan också gå vidare och berätta själv om vad du tycker och tänker. Du får din text att flyta på genom att använda små ord som binder texten samman. Din text är lättläst för en utomstående läsare.
Du utgår från frågorna i uppgiften men kan tänka vidare på egen hand och berättar och förklarar dig på ledig engelska. Du varierar din meningsbyggnad och ditt ordval och ditt språk är i stort sett korrekt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: