Skolbanken Logo
Skolbanken

Tema känslor

Björkliden förskola, Flen · Senast uppdaterad: 28 september 2020

Den här planeringen handlar om ett arbete kring känslor och hur vi är mot varandra.

Var är vi?

Vi har valt att arbeta med känslor och hur vi är mot varandra i gruppen. Detta eftersom vi vill lyfta att det är helt okej att känna, men även för att öka förståelsen hos barnen för andras situation.

I vår barngrupp upplever vi att barnen skulle gynnas av detta arbete för att skapa ett gemensamt gruppklimat där vi är måna om varandra. Det är en del i vårt värdegrundsarbete.

Vart ska vi?

Syfte

 

Vi vill genom detta arbete skapa ett gruppklimat där barnen vågar visa sina känslor och skapar en förståelse för både sina egna samt sina kompisars. Detta arbete ska även hjälpa barnen att förstå hur man är en bra kompis.

Hur gör vi?

Vi väljer att utgå från vårt babblar tema samt kompis böckerna. Vi kommer att läsa både böcker samt flanosagor, berättelser, sjunga sånger, måla, pyssla och titta på figurer som är glada, arga ledsna, sura, rädda med mera samt på oss själva i speglar för att få igång en dialog med barnen kring känslor. Barnen får reflektera kring hur vi är mot varandra samt hur jag kan göra en kompis glad. 

Metod


För att kunna möta barnen i detta valde vi att utgå från babblarna som är välkända omtyckta figurer för barnen samt lägga till kompis böckerna som berör ämnet hur man bör vara mot varandra.

Vi vill att arbetet skall ske kontinuerligt i barnens vardag men vi kommer även att dela upp barnen i 2-3 grupper där de alla får en förmiddag i veckan där vi arbetar mer aktivt med temat känslor.


Vi ställer följande frågor till barnen:

Hur ser den här figuren ut? (Ledsen,arg,glad)

Hur ser du ut när du är ledsen, arg, glad?

När är du ledsen, arg, glad?

Hur känns det att vara ledsen, arg, glad.

Hur kan det kännas att inte få vara med?

Hur kan jag göra en kompis glad?

 

Dokumentation

Arbetet med temat kommer att dokumenteras genom foton, film och anteckningar. Delar av dokumentationen kommer att läggas upp på unikum i respektive barns lärlogg samt hängas upp på avdelningen för att kunna delge det med barnen och få syn på hur de ser sig själva i dokumentationen.

Utvärdering/uppföljning

Vi kommer regelbundet att reflektera och utvärdera det vi gjort, mellan pedagoger med barnen med hjälp av dokumentationen. 


Läroplanskopplingar

öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och

barnen får sina behov respekterade och tillgodosedda och får uppleva sitt eget värde,

utveckla normer och förhållningssätt för arbetet och samvaron i barngruppen

visa respekt för individen och medverka till att skapa ett demokratiskt klimat, där barnen får möjlighet att känna samhörighet och utveckla ansvar och solidaritet

stimulera barnens samspel samt hjälpa och stödja dem att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra,

sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,

förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,

förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

samverka i arbetet med aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering och kränkande behandling,

fantasi och föreställningsförmåga,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback