Skolbanken Logo
Skolbanken

Bokstavslek

Vitklövergatans förskola, Ale · Senast uppdaterad: 22 september 2020

Vi har klistrat alfabetet på golvet. Barnens namn och bild har placerats vid första bokstaven i barnets namn. Vi vill att barnen ska få ett intresse för bokstäver och hur de låter.

Pedagogerna klistrade alfabetet på golvet och satte barnens bild med namn under första bokstaven i namnet. På morgonen när vi gick in i rummet hände följande.

 

1 Sep. Vi sitter på golvet och ett barn börjar titta på bokstäverna. En pedagog flyttar sig dit och de börjar prata om bokstaven. Pedagogen frågar barnet var hens bild är. Barnet går till sin bild. Pedagogen ljudar bokstaven och säger barnets namn. Ljudar bokstaven igen och säger bilden som är under bokstaven. Upprepar flera gånger ljudet, namn och bild. Efter en stund tar ett annat barn fram en bil. Pedagogen frågar vilken bokstav som BIL börjar på. Barnen vet inte och då ljudar pedagogen B och säger Bil, Banan. Tillsammans letar pedagog och barn upp bokstaven för Bil och Banan. 

17 Sep. Från tiden sist till idag har fler barn visat intresse för bokstäver. Barnen sätter sig ofta vid bokstäverna och då gärna vid sin egen bild. Barnen pekar både på sin egen bild men även på bilden som sitter vid bokstaven. Barnen vill gärna att man om och om igen pratar kring de olika bokstäverna. 

21 Sep. Vi observerar fortfarande barnen nr de går fram till bokstäverna och pratar. Eija gick fram till hennes bokstav som började på E och tittade på bilden och sa "Eija E stora elefant". Signe gick till bilden som visar en svamp och sa "Signes bokstav". Ute hängde vi bokstäverna på väggen och det är samma sak, barnen går fram till bokstäverna och pratar. En dag stod jag med ett barn och sa att bilderna som står under bokstaven är J som jordgubbe, och barnet sa "J som Jonathan!, min pappas namn". Vi ser att barnen är intresserade och de letar inte bara efter sina bokstäver, dom letar även efter sina föräldrars bokstäver också. 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback