Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Välkommen till underjorden

Österledskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 27 september 2021

Arbetsområdet "Välkommen till underjorden" handlar om konsten att utveckla och förbättra en text. Vi kommer att träna på språkliga strukturer som t ex textbindning och styckeindelning, men även innehållsmässiga drag såsom att gestalta/beskriva på ett målande sätt.

Ursprungstexten Välkommen till underjorden är till en början väldigt torftig både gällande språket och innehållet. Eleverna kommer att bearbeta texten bit för bit och göra den bättre både till språk och form. Under lektionerna gör vi olika språkliga övningar gemensamt som sedan eleverna visar upp för varandra som förbättringsförslag.

Bedömningsuppgiften blir därefter att var och en skriver en fortsättning på novellen samt arbetar med kamratrespons.

 

I detta arbetsområde ska du utveckla din förmåga att:

  • urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normerDu läser texten Välkommen till underjorden och bearbetar den med hjälp av datorn. Du utvecklar texten bland annat genom att variera textbindningen och använda styckeindelning på korrekt sätt.
  • formulera dig och kommunicera i skrift. Du skriver en egen text där du varierar språket, styckeindelar och använder dig av så kallade gestaltande beskrivningar.

Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback