Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kartor och flytt åk 2

Skapad 2020-09-01 15:50 i Gullingeskolan Stockholm Grundskolor
Ett arbetsområde om kartor, samt orsaker till och konsekvenser av flytt.
Grundskola 1 Geografi Samhällskunskap
Vad är en karta och vad har man den till? Varför flyttar människor till ett annat hus, en annan stad eller ett annat land? Vad skulle det innebära för dig att flytta från en plats till en annan? Du kommer i skolan att få lära dig mer om att rita kartor och fundera över varför man flyttar.

Innehåll

I undervisningen kommer vi att titta på olika kartor och prata om vad en karta är, samt när man använder en karta. Vi använder Google Earth för att söka efter Tensta och Gullingeskolan och andra platser i världen.

Du kommer att få rita kartor över din skolbänk och ett rum.

Genom böcker, filmer och samtal funderar vi över varför man flyttar, både om man vill eller måste. Vi funderar också över vilka konsekvenser det får, alltså hur det kan kännas och bli.

Som bedömningsuppgift får du ge exempel på varför man flyttar. Vad skulle det innebära för dig att flytta från en plats till en annan?

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Att flytta inom ett land och mellan länder. Vad detta kan ha för orsaker och få för konsekvenser.
  Ge  1-3
 • Rumsuppfattning med hjälp av mentala kartor och fysiska kartor över till exempel närområdet och skolvägar, såväl med som utan digitala verktyg. Storleksrelationer och väderstreck samt rumsliga begrepp, till exempel plats, läge och gräns.
  Ge  1-3
 • Kunskapskrav
 • Dessutom kan eleven ange några orsaker till att människor flyttar från en plats till en annan, och ge exempel på vad en flytt kan innebära för barn och familjer.
  Ge   3
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: