Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Gråskala, skuggning och stilleben

Skapad 2020-09-01 16:30 i Solskiftesskolan Österåker
Målet och syftet med uppgiften är att du ska få de grundläggande kunskaperna inom teckning. Dessa baskunskaper kommer du sedan under fortsatta studier kommer att kunna utveckla. Dit kommer vi nå genom att lära oss att använda olika former, komposition och material. För att få en djupare förståelse och att se olika föremåls former så kommer vi även att jobba med hur man tecknar skuggor och valörer. Ni kommer också att få lära er hur man kan använda olika verktyg (såsom sudd, stompfer, olika blyertspennor) för att skapa ett varierat och ett mer avancerat sätt att teckna.
Grundskola 8 Bild
Målet och syftet med uppgiften är att du ska få de grundläggande kunskaperna inom teckning. Dessa baskunskaper kommer du sedan under fortsatta studier att kunna utveckla.

Innehåll

Du kommer dessa kunskaper genom att lära dig att använda olika former, komposition och material.

För att få en djupare förståelse och att se olika föremåls former så kommer vi även att jobba med hur man tecknar skuggor och valörer. Ni kommer också att få lära er hur man kan använda olika verktyg (såsom sudd, stompfer, olika blyertspennor) för att skapa ett varierat och ett mer avancerat sätt att teckna.

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
    Bl

Matriser

Bl
Bedömningsmatris blyerts/skuggning

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Ny nivå
Ny nivå
Blyerts teckning. Få fram olika former med hjälp skuggor.
Visar inget eget intresse av att arbeta med blyerts. Har ingen förståelse för hur skuggor faller. Visar ingen känsla för blyertsen som teknik.
Behöver viss hjälp för att genomföra enkla övningar med blyerts. Behöver hjälp för att förstå ljusets betydelse för hur skuggor faller.
Kan genomföra enkla övningar med blyerts. Har förmågan att se hur ljuset faller och skuggorna bildas.
Kan på ett självständigt sätt genomföra övningar med blyerts. Har förmågan att se hur ljus och skuggor kan användas i bildframställning.
Kan på ett självsäkert och personligt sätt genomföra uppgiften. Har en personlig stil och ser möjligheter till utmaningar. Har förmågan att få fram föremålens form genom ljus och skugga. Resultatet har en hög teknisk kvalité.
Ny aspekt
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: