Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Skogen

Skapad 2020-09-02 14:49 i Kristinebergsskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola 4 Biologi
Vi arbetar med Kapitel 1, Skogen, i Koll på NO år 4.

Innehåll

Vi kommer att jobba med olika träd och djur som finns i skogen. Alla elever får göra en egen liten faktaplansch om valfritt djur eller växt. Vi kommer också att jobba med uppgifterna som finns till kapitel 1 i boken. 

 

Vecka

Moment

Sidor

35

Kapitel 1 om skogen

Film på SLI + frågor till filmen

https://www.sli.se/apps/sli/prodinfo.php?db=4&article=DVD%202131

 

Börja läsa om skogen

Läsa om ”Den viktiga skogen”

 

 

 

 

8-9

18

36

Faktaplansch om olika delar av skogen en och en. De skriver fakta och ritar en bild på ett A5-papper som sedan sätts upp i klassrummet. De får skriva tillexempel om ett djur, en växt ett bär eller en svamp.

 

Hela kapitlet

37

Nedbrytning + näringskedja och (förhoppningsvis) arbete i arbetsboken

 

 

 

10 och 15

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.
  Bi  4-6
 • Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.
  Bi  4-6
 • Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter. Samband mellan organismer och den icke levande miljön.
  Bi  4-6
 • Naturen som resurs för rekreation och upplevelser och vilket ansvar vi har när vi nyttjar den.
  Bi  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.
  Bi  E 6
 • Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.
  Bi  E 6
 • Eleven kan också beskriva och ge exempel på människors beroende av och påverkan på naturen och gör då kopplingar till organismers liv och ekologiska samband.
  Bi  E 6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: