Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Familj och vänner åk 4

Skapad 2020-09-03 15:43 i Lingenässkolan Kristianstad
Grundskola 4 SO (år 1-3) Samhällskunskap
Familjer kan se ut på så många sätt. Det behöver inte vara mamma, pappa och barn. Och vad händer när vuxna inte kan ta hand om sitt barn? Vem tar hand om det då? Vi kommer också prata om vad en bra kompis är.

Innehåll

Arbetssätt:

Vi kommer att arbeta med utgångspunkt i PULS-boken samhällskunskap får åk 4-6. Vi kommer också att arbeta i tillhörande arbetsbok med uppgifter kring familjen och vänskap. 

Vi kommer även att se på förklarande filmer från "upptäck Sverige" med utgångspunkt i familjekonstellationer och rättigheter i Sverige. 

 

Mål och viktiga ord

Mål:

 • Beskriva olika familjer och vi lever ihop.
 • Diskutera kring sexualitet, könsroller och jämställdhet.
 • Beskriva sociala skyddsnät för barn i olika livssituationer, i skolan och i samhället.
 • Diskutera hur en bra kamrat ska vara

Viktiga ord:

Äktenskap, sambo, särbo, biologiska föräldrar, fosterbarn, adoptera, kyrklig, borglig, vigsel, skilsmässa, vårdnadstvist, BRIS, sociala myndigheter, kurator, sjuksköterska, tystnadsplikt, anonym, heterosexualitet, homosexualitet, bisexualitet, transsexuell, könsroll, jämlikhet, jämställdhet, vänskap

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Grundläggande mänskliga rättigheter såsom alla människors lika värde samt barnets rättigheter i enlighet med konventionen om barnets rättigheter (barnkonventionen).
  SO  1-3
 • Livsfrågor med betydelse för eleven, till exempel gott och ont, rätt och orätt, kamratskap, könsroller, jämställdhet och relationer.
  SO  1-3
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: