Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Arbeta med reklam och gör en logga

Skapad 2020-09-03 16:06 i Jakobsgårdskolan utv Borlänge
Grundskola 4 – 6 Bild
Redan i fem-sexårsåldern börjar barn känna igen loggor och kan ”läsa” dessa. I detta arbete ser vi på hur media och reklam utformar logotyper och försöker hitta en logotype som kan representera ditt namn.

Innehåll

Skapa en logga av ditt namn

Syfte

Genom undervisningen ska eleverna få erfarenheter av visuell kultur där film, foto, design, konst, arkitektur och miljöer ingår.

Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur bildbudskap utformas i olika medier. Undervisningen ska också ge eleverna möjligheter att diskutera och kritiskt granska olika bildbudskap och bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om bilder i olika kulturer, både historiskt och i nutid. Genom undervisningen ska eleverna även ges möjlighet att använda sina kunskaper om olika typer av bilder i det egna bildskapandet.

Redan i fem-sexårsåldern börjar barn känna igen loggor och kan ”läsa” dessa. I detta arbete ser vi  på hur media och reklam utformar logotyper och försöker hitta en logotype som kan representera eleven och dennes namn.

 

Metod och uppgift

 

1. Arbetsområdet börjar med ett bildspel med en massa kända logotyper. 

2. Sök efter en logga som du skulle vilja använda till ditt namn. Det kan vara smart att hitta en logga som börjar på samma bokstav som ditt namn för att lura ögat. Försök att hitta en bild av loggan som är högupplöst. 

3. Lägg in bilden i uppgiften som heter Logotyp. 

4. Börja att rita av eller kalkera din logo och anpassa med dina bokstäver. Tänk på att skissa tunt med blyerts så att det går enkelt att sudda ut linjerna. 

5. Välj teknik. Temperapuckar, Posca, mm. Vilken passar min logga bäst? Hur hittar jag rätt nyans av färgen på originalet? 

6. Arbeta färdigt med din bild och se till att bakgrunden är anpassad till loggan. 

7. Ta en bild på ditt färdiga arbete och lägga in i uppgiften som heter "logotype"

8. Svara på reflektionsfrågorna om ditt arbete. När du är färdig med bilden och frågorna trycker du på lämna in uppgift. 

 

Uppgifter

 • Logotype

 • Logotype

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.
  Bl  4-6
 • Fotografering och filmande samt redigering i datorprogram.
  Bl  4-6
 • Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, filmande och digital bildbehandling och hur dessa benämns.
  Bl  4-6
 • Reklam- och nyhetsbilder, hur de är utformade och förmedlar budskap.
  Bl  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
  Bl  E 6
 • I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på i huvudsak fungerande sätt för att skapa olika uttryck.
  Bl  E 6
 • Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
  Bl  E 6
 • Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
  Bl  E 6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: