Skolbanken Logo
Skolbanken

Språkutveckling - djur

Sagolandets förskola, Hörby · Senast uppdaterad: 1 juni 2021

Vi kommer att arbeta med gruppens språkutveckling genom att använda oss av djur.

Nationellt mål:
Lpfö-18 - förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld

Syfte:
Syftet med att arbeta med barnens språkutveckling är för att främja deras möjligheter att kommunicera, båda med oss pedagoger och även med kompisarna på avdelningarna. Det underlättar för dem att kunna berätta vad det är de vill för att påverka sin dag här hos oss. För att arbeta med språkutvecklingen på ett roligt sätt så valde vi att arbeta med djur, mer specifikt bondgårdsdjuren. Djur är något vi upptäckt att barnen tycker om att titta på och leka med när de är här oss.

 

Innehåll:
Vad ska undervisningen innehålla?

Vi har märkt att barnen har intresse för djur så vi kommer att ha ett djurtema under höstterminen. Vi kommer att presentera de olika djuren vid samlingar och visa bilder, djurets läte, sjunga sånger osv. 

Vi kommer använda oss utav:

- Sångstund under samling, använda sångkort

- Polyglutt, ett digitalt verktyg där det finns inlästa böcker. 

- TAKK, ett alternativt kommunikationssätt. Vi pedagoger kommer lära oss enkla ord och sedan använda det när vi pratar med barnen, T.ex lära oss tecknen för de olika frukterna vi äter vid samlingen. 

- Hjälpa dem att sätta ord på vad det är dom gör, vad de leker med och om de frågar vad någonting är. 

- QR-koder, använda oss utav QR-koder för att visa djurens läte. 

Reflektion och Analys
(Pedagogers och barns perspektiv)

v.47 - Under samlingen idag hade vi pedagoger förberett en påse med olika djur i. Barnen fick en och en stoppa ned handen i påsen och se om det fanns något djur. När de hittat ett så berättade vi vad det var för något djur och sedan sjöng vi en sång om djuret. Under samlingen fick barnen öva sig på turordning och att vänta tills det var sin tur att få välja ett djur. De var väldigt tålmodiga och väntade på sin tur. Vi upplever att gruppen varit lite ofokuserade under tidigare samlingar och detta hjälpte att hålla dem intresserade och på plats. Nästa steg är att använda oss utav ett rum där vi går in och har våra samlingar. 

v.48 - Under samlingen kom Kanin och Igelkott och de hade med sig ett kort med en qr kod. Vi skannade koden och fick upp sagan om Pinos bondgård på väggen. Detta tyckte barnen var väldigt roligt. De skrattade och följde med i sagan. De härmade de olika lätena på djuren. Efter sagan så valde vi att projicera en app som är en pekbok på väggen. Barnen fick gå fram en och en och trycka på ett djur. När barnen tryckte på djuret kom en bild upp på ett riktigt djur. Detta tyckte barnen var så roligt och ville göra om och om igen. Vi kommer att fortsätta läsa sagan om Pinos bondgård och titta på djur på väggen.

 

v.49 - Vi fortsatte med QR-koden även denna veckan och lyssnade på boken om Pinos bondgård. Vi upplevde att barnen hade bättre fokus denna gången och kunde hänga med bättre eftersom de visste hur allt funkade. De satt ned på golvet och tittade upp på väggen där vi visade sagan. Barnen är mer engagerade i högläsningen och pekar på djuren som visas i sagan och vi benämner vilket djur det är samt dess läte. Vi använde oss av pekboken även denna vecka och det var lika uppskattat av barnen som gången innan.

v.50 - Denna veckan tog vi fram sångpåsen igen och fyllde den med olika djur. Barnen har fått öva på att vänta på sin tur och det går bättre och bättre för varje gång. De verkar uppskatta när vi sjunger om djuren och kopplar väldigt snabbt vilket djur det är och vissa pekar på andra bilder av samma djur. Samlingarna går bättre och bättre och barnen har börjat komma in i rutinen. Vi har uppmärksammat att barnen börjat använda sig mer av djuren i den fria leken. Pekboken användes även denna veckan och barnen börjar bli mer och mer trygga med att testa på. I början var det ett fåtal som gick fram själva för att testa men nu börjar fler och fler bli nyfikna och testar själva.

 

v.6 - Efter julledigt och flytt så startade vi denna veckan upp projektet med bondgårdsdjuren igen. Vi valde att börja arbeta med grisen då det varit ett av de djuren som vi upplever att barnen dragits till mest. Under en samling tog vi fram en gris och även grisens TAKK-tecken och visade för barnen. Vi sjöng två olika sånger om grisen och sedan fick barnen skapa. Vi hade gjort färdiga rosa grisar som barnen fick "skita ned". Barnen fick varsin gris i en ziplock påse och vi klickade ner lite färg i påsarna. De fick sedan kladda ned grisarna genom att använda fingrarna för att sprida runt färgen i påsen. Vissa av barnen var mer nyfikna än andra och vi upplevde att de nog hellre hade kladdat på riktigt. 

Under tiden projektet legat lite lågt så har vi fortsatt använt oss utav appen Pekbok för barn men nu mer enskilt med barnen. Språkutvecklingen hos vissa barn har varit väldig tydlig när man jämför med hur det var i höstas när vi använde appen. Barnen är mer delaktiga och kan sätta ord på vilket djur det är de väljer. De är även mycket mer aktiva under samlingarna och när vi pratar om djuren så hör man ofta att någon berättar vad det är för djur eller gör djurets läte. 

v.7 -  Vi fortsatte att göra våra grisar med barnen. Vi tittade även på en lite film om Pino på bondgården. Barnen börjar känna igen djuren och härmar med när vi gör djurens läte. 

v.9 - Denna vecka hade vi en QR-kod med oss till samlingen. Vi scannade den och lyssnade på boken om Greta Gris. 

v.10 - Kanin & Igelkott kom på besök och med sig hade de en flaska. Vi pedagoger hade förberett och målat ett grisansikte på flaskan och barnen skulle få fylla flaskan med vatten & färg. Vi hade först samling där vi sjöng lille gris och sedan började vi skapa vår grisflaska. Barnen fick hjälpa till att fylla på den med vatten & sedan hällde vi i lite röd & vit färg i flaskan för att göra det rosa. När flaskan var färdigt så limmade vi fast korken och sedan var det fritt fram att leka med den. Flaskan står nu på avdelningen för dem att leka med och några av barnen har uppmärksammat att det är just en gris. 

 

v.11 - Vi lämnade grisen bakom oss och gick vidare till nästa bondgårdsdjur som var kon. Vi hade med oss Kanin & Igelkott till samlingen och de hade tagit med sig en väska där kon gömde sig. Vi tog fram den och sjöng först "Lille ko" innan vi pratade lite om kon.

v.12 - Vi tog fram kon igen under en samling och sjöng lille ko. Vi tog även fram projektorn idag och visade ett kosläpp.

V 17 - Vi började vår samling med att sjunga om lite olika djur sist sjöng vi om kon. sen tog vi fram en flaska, kanna med vatten och vit färg. Nu skulle barnen får göra en flaska som ser ut som en ko. Barnen satt tålmodigt och väntade på att det skulle bli deras tur. En och en fick de komma fram och hjälpa till med flaskan. till sist var den klar och det kändes som att barnen var lite stolta över sin fina flaska som det gjort tillsammans. Barnen håller även på att skapa varsin ko. När vi visar kon för barnen skiner de upp, så vi upplever och tror att de tycker det är roligt.

V 20 - Idag introducerade vi fåret/ lammet för barnen. Kanin och Igelkott hade med sig det i en liten påse. Barnen såg direkt att det var ett lamm och började härma hur lammet låter. Vi sjöng om lammet. 

V 21 - Denna vecka hade vi gjort egna qr-koder som handlade om lammet. På den ena koden berättade vi vad lammets mamma och pappa heter. På den andra sjöng vi bä bä vita lamm. Barnen fick vara med och hjälpa till att skanna koderna.  Det var lite klurigt för dem att hålla I-padden men vi kommer göra detta flera gånger. Vi började även tillsammans försöka pyssla ihop ett får. Vi har klippt ut ett stort får som barnen gemensamt får klistra på bumull som ull.

Reflektera kontinuerligt kring:
-Hur blev det?-Val av undervisningens innehåll
-Vilket förändrat kunnande ser ni?
-Uppfylls de förväntade effekterna?

Analys:
Varför blev det som det blev?
Vilken utveckling har skett?
Vad är nästa steg?
Vad krävs för att komma vidare?


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback