Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

9

Modernistiskt självporträtt åk9 Ht20

Gubbängsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 24 september 2020

Under första delen av höstterminen kommer vi att lära oss om Modernismen. Modernismen i sig har många olika stilar, så som tex Kubism, Pointillism, Surrealism osv. Alla dessa stilar har sina egna kännetecken och dessa kommer vi att lära oss. För en modernistisk konstnär var det viktigare att få fram en känsla och få betraktaren att tänka till, än vad det var att efterlikna verkligheten så som den ser ut. Att titta på hur saker förändra i olika ljus var tex. något som impressionisterna arbetade med. De olika stilarna har "ism" i slutet av sitt namn (Kubism, Surrealism, Fauvism...)

Arbetsområde: Analysera Bilder genom att lära om och tolka Modernismen i ditt måleri.

Tidsperiod: första delen av höstterminen

Material: Genomgångar i klassen, text, inspirationsbilder. Du gör sedan ditt porträtt genom att måla med akrylfärger

Arbetssätt: Enskilt arbete, porträtt i akryl

Kunnamåla: Hantera material och teknik, hur du tar dig framåt i arbetsprocessen, analysera bilder

Redovisningsform: Ditt porträtt samt skriftlig slutreflektion

Begrepp: Modernismen, Kubism, Pointillism, Expressionism, Fauvism, Surrealism, Akrylfärg, Impressionism, Vincent Van Gogh, Andy Warhol, Matisse, Edvard Munch, Gothes färglära, självporträtt, bakgrund, mellangrund, förgrund

Uppgiften: Du kommer att göra ett självporträtt där du ska uttrycka en känsla med hjälp av Gothes färglära - Du ska till övervägande del måla med en färg för att uttrycka en känsla. I ditt självporträtt ska du inspireras av minst två -ismer eller två Modernistiska konstnärers sätt att måla. Du får inte betyg på hur likt ditt självporträtt blir, utan betygssätts framför allt på hur du hanterar material och tekniker, tar dig vidare i arbetet, skapar egna idéer och inspireras av Modernismens stilar. Vid arbetes slut kommer du att skriva en slutreflektion där du bedöms i hur du redovisar ditt arbete. 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback