Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Modersmål

·

Årskurs:

7 - 9

Läs och fundera djupare!

Enheten för flerspråkighet grundskola, Uppsala · Senast uppdaterad: 6 september 2020

Vi kommer att träna språkets olika delar genom att läsa, skriva och samtala samt jobba med en hel del övningar som stärker och främjar språkriktigheten. Vi kommer att jobba med olika textaktiviteter ( berättande, återberättande, beskrivande, förklarande, argumenterande och instruerande). Vi kommer även att arbeta med kulturen och samhället och lära mer om hemland. Under läsåret kommer vi att jobba med ett läsprojekt ( ungdoms litteratur; dikter) som stärker läsförståelsen och ger de en del lässtrategier. Elever ska jobba med olika litterära texter och skriva olika korta sammanfattningar. Arbetet är både individuellt och i små grupper enligt elevens behov. المرادفات الاضداد المفرد. الجمع قواعد الجملة الاسمية. المبتدأ و الخبر. الفعل , إنَّ وأخواتها, كانَ وأخواتها الهمزة المتوسطة والهمزة المتطرفة ألف المد وسط الكلمة وألف المد آخر الكلمة والألف المقصورة أنواع الفعل الصحيح وأنواع الفعل المُعتل

 

Målet med undervisningen är att på ett systematiskt och pedagogiskt sätt på bästa sätt lära eleverna att utveckla sina kunskaper genom att arbeta med de olika metoderna som nämns ovan.  

Vidare mål är att stärka elevens förmåga att använda sitt modersmål på olika sätt och inom olika områden. 

Vi ska även öva mer på diktamen och grammatiska övningar adjektiv, singular, plural, bestämd form, obestämd form, maskulinum, femininum, verb böjning. Ordkunskaper detta inkluderar synonymer, motsatser, meningsbyggnad osv.
Vi tränar även på vardagliga begrepp som dyker upp under undervisningen. 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

använda sitt modersmål som ett medel för sin språkutveckling och sitt lärande,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, och

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.

Eleven kan utifrån sitt modersmåls särdrag skriva olika texter med begripligt innehåll och viss språklig variation med en i huvudsak fungerande kombination av vardagsrelaterade och ämnesrelaterade ord och begrepp.

Eleven kan med en i huvudsak fungerande kombination av vardagsrelaterat och ämnesrelaterat språk samtala om och diskutera varierande ämnen på ett enkelt sätt.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven kan läsa olika texter med gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt sätt, använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med relativt god koppling till tidsaspekter och orsakssamband visar eleven god läsförståelse.

Texterna kännetecknas av utvecklade beskrivningar och utvecklad berättarstruktur.

Eleven anpassar på ett utvecklat sätt sina texters innehåll och språk så att de fungerar relativt väl i de situationer som skrivandet avser.

Matriser i planeringen
Kunskapkrav modersmål åk 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback