Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Friluftsliv med vandring mellan Amsberg och Gimsbärke

Skapad 2020-09-06 18:16 i Domnarvets skola Borlänge
Planering inför en tvådagars vandring längs med Vildmarksleden i Bjursås med en år 9
Grundskola 9 Idrott och hälsa
Vi kommer i år 9 verkligen få uppleva friluftslivet i naturen i vår hemkommun Borlänge under en längre dagsvandring. Vi tränar på lektionerna innan och sen deltar alla elever i skarpt läge ute i skogarna.

Innehåll

Arbetssätt:

Vi kommer att ha lektioner i området runt skolan där vi tränar på att packa rätt, vandra med packning, anpassa oss efter naturen och planera samt genomföra en vandring.

All information finns i det bifogade dokumentet.

Läs igenom planeringen noga och ta fram ditt material i god tid innan vandringen. Se till att gå och lägga dig i tid dagen innan så att orken och humöret är på topp. När vi vandrar så gör vi det hela gruppen och det kan vara krävande att hålla ihop men en vandring är ingen tävling utan ett sätt att röra sig tillsammans i naturen.

Vandringen blir en del av betygssättningen och hur du planerar och genomför vandringen. En utvärdering kommer att göra v. 38 där du reflekterar över hur din planering och genomförande gick.

Var noga med att följa allemansrättens regler och respektera djur samt naturliv. Tänk på att ha en plan för hur du tar hem ditt skräp samt att inte störa naturen med för högt ljud (t.ex. högtalare). Vi kommer att röra oss i flera naturreservat där särskild hänsyn ska tas.

Uppgifter

  • Planering för vandring år 9

Matriser

Idh
Bedömningsmatris Idrott

E
C
A
Delta i aktiviteter och anpassa rörelser
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten och sammanhanget.
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten och sammanhanget.
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget.
Sätta upp mål för och planera fysiska aktiviteter
Eleven kan på ett i huvudsak fungerande sätt sätta upp mål för och planera träning och andra fysiska aktiviteter.
Eleven kan på ett relativt väl fungerande sätt sätta upp mål för och planera träning och andra fysiska aktiviteter.
Eleven kan på ett väl fungerande sätt sätta upp mål för och planera träning och andra fysiska aktiviteter.
Utvärdera aktiviteter och resonera om hälsofaktorer
Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
Planera och genomföra friluftsaktiviteter
Eleven planerar och genomför friluftsaktiviteter med viss anpassning till olika förhållanden, miljöer och regler.
Eleven planerar och genomför friluftsaktiviteter med relativt god anpassning till olika förhållanden, miljöer och regler.
Eleven planerar och genomför friluftsaktiviteter med god anpassning till olika förhållanden, miljöer och regler.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: