Skolbanken Logo
Skolbanken

Kompisböcker och värdegrundsarbete

Sagolandets förskola, Hörby · Senast uppdaterad: 3 maj 2021

Under höstterminen 2020 kommer vi att arbeta med värdegrundsarbetet på Ekorren. Vi kommer att lyfta hur man är en bra kompis, poängtera vikten av att ta hand om varandra - respektera varandra samt vikten av att lyssna på varandra och att bli lyssnad på.

Nationella målet: 

Syfte: Syftet med att arbeta med värdegrundsarbetet är att ge barnen strategier som de kan använda sig av i de sociala samspelen.
Vi kommer att lyfta vikten av att vara en bra kompis, hur man tar hand om varandra samt varför det är viktigt att respektera varandra.
Vårt syfte med värdegrundsarbetet är även att öka förståelsen om hur viktigt det är att ta hänsyn till varandra och poängtera vikten av att man lyssnar på varandra. 

Innehåll

Vad ska undervisningen innehålla:

Såhär ska det gå till:

Arbetet med kompisböckerna kommer vara ett stöd i arbetet kring värdegrunden. 

Vi kommer att arbeta med kompisböckerna på ett roligt och lärorikt sätt för att barnen ska få intresse för böckerna och det som diskuteras kring dem. Tillsammans med våra kollegor har vi valt ut tre kompisböcker som vi har bestämt oss för att fokusera mest på.

- Lyssna och komma överens

- Prata om det

- Säga stopp

Utifrån böckerna kommer vi att föra diskussioner med barnen kring de olika situationerna som uppstår i böckerna. Vi kommer att ha högläsning med barnen där vi kommer att använda oss av den fysiska boken men även där vi kommer att få in de digitala verktygen och använda oss av Polyglutt. Vi har valt att lägga fokus på en bok i taget och arbeta med den ett tag beroende på hur vi anser att barnen har förstått boken och situationerna som har uppstått i den. Vi är medvetna om att böckerna kommer att ta olika lång tid beroende på vad det handlar om och vi har därför ingen bestämd tid på hur lång tid vi kommer att arbeta med dem. När vi har introducerat boken och barnen har fört diskussioner kring den kommer vi att lägga in aktiviteter som har med ämnet och situationerna att göra.

Var är vi? (introduktion): 

Vart ska vi? 
Vi vill att barnen ska få en ökad förståelse om hur viktiga det är att ta hand om varandra och hur man är en bra kompis. De diskussioner och aktiviteter vi kommer att göra med barnen ska hjälpa dem med situationer som uppstår på förskolan, hemma och men äve i framtiden. 

Såhär ska vi synliggöra utvecklingen:

Digitalt: Vi kommer att lägga ut blogginlägg på unikum angående vårt tema samt göra lärloggar till de enskilda barn.

Lärmiljön: På avdelningen kommer vi att ha en dokumentationsvägg där vi kommer att sätta upp bilder på det vi har gjort med barnen samt skriva en text där barnen berättar vad de har gjort.

 

HÖSTTERMINEN 2020

Reflektion 

29/9

Aktivitet: Introduktion av kompisböckerna. Kanin och Igelkott hälsar på barngruppen. Vi läser tillsammans boken Lyssna och kom överens. Barnen diskuterar innehållet i böckerna.

Analys: Barnen visade ett stort intresse för Kanin och Igelkott. De ville hälsa och känna på dem.
De lyssnade och visade intresse för boken vi läste, även om vi pedagoger kände, efter läsningen, att den var svår. Boken gav underlag till en bra diskussion i barngruppen. Dock blev diskussionen ganska spretig då barnen gav många förslag på hur man skulle kunna lyssna och komma överens om saker.
Vi pedagoger bestämmer oss för att välja en annan bok att arbeta efter.

 

13/10

Aktivitet: Idag arbetar vi i 2 grupper. Kanin och Igelkott kommer och hälsar på. De ger barnen ett uppdrag med fokus på samarbete. Barnen ska tillsammans hjälpas åt att ställa sig i längdordning och de ska börja med att den kortaste står längst fram och den längsta längst bak. När de klarat av det ber Kanin och Igelkott dem om att de ska göra tvärtom, så att den kortaste står längst fram och den kortaste står längst bak.
Aktiviteten avslutas sedan med en liten samling där vi pratar om att samarbeta och hur viktigt det är att hjälpas åt. Samma sak gjordes även med den andra gruppen efter lunch.

Analys: En givande och lärorik aktivitet som gav barnen möjlighet att träna sin samarbetsförmåga. Barnen var duktiga på att hjälpa varandra, diskutera och jämföra varandra för att lösa uppgiften.
Vi kommer fortsätta att låta barnen träna på att samarbeta och lyssna på varandra då barngruppen är rätt stökig och vi tror det skulle gynna gruppen.

 

22/10

Aktivitet: Vi fortsätter att arbeta med temat samarbete. Återkopplar till den förra aktiviteten och inleder denna aktivitet med att låta barnen berätta för oss vad samarbeta är och hur man samarbetar på bästa sätt.Vi delar upp barnen i 2 lag där vi kör olika stafetter som kräver ett bra samarbete. Barnen hejar på varandra och gör övningar tillsammans.

Analys: Barnen visar fortsatt intresse för samarbetsövningar. De pratar länge om den förra aktiviteten och om hur kul de tyckte det var.
Barnen tycker stafetten är rolig och ber om att få fortsätta leka stafett.
Samarbetet flöt på bra och barnen var väldigt duktiga på att visa empati och prata med varandra under aktivitetens gång.

27/10

Aktivitet: Idag läser vi boken ”Säg stopp” tillsammans med barnen. När vi läst färdigt boken diskuterar vi tillsammans med barnen om när och varför man ska säga stopp. Barnen deltar aktivit i diskussionen och frågar sedan om de får lov att göra en varsin stopphand. Tillsammans med barnen bestämmer vi att vi ska göra en stopphand efter lunchen.

Analys: Barnen tyckte att boken var väldigt intressant och spännande. Boken väckte många tankar och barnen kopplade boken till sina egna erfarenheter kring när man ska säga stopp. Barnen efterfrågade pyssel kring boken och kom med förslag om att de skulle få göra sin egen stopphand.
Barnen tyckte det var spännande att få pyssla ihop handen och alla gjorde sin egen hand på sitt sätt. Under veckan märkte vi av att barnen var mer duktiga på att säga stopp när något hände som de inte tyckte om. Vi upplevde mindre konflikter i barngruppen efter att vi läste boken.

 

29/11

Aktivitet: Vi fortsätter att prata om Stopp! Vi pratar om när barnen vill säga stopp, om att den röda färgen kan betyda stopp. Barnen kommer sedan med förslag på saker då man ska säga stopp. Detta skrivs ner och dokumenteras på väggen.

Analys: Det är kul att se att barnen fångar upp intresset för ordet Stopp. Aktiviteten var egentligen inte planerad men eftersom barnen fortsatte att diskutera stopp och att använda sin stopphand valde vi att vidareutveckla temat stopp. Nu tänker vi att vi går vidare i värdegrundsarbetet och lämnar stopp för tillfället.

 

3/11

Aktivitet: Vi pratar om hur en bra kompis är. Barnen diskuterar i helgrupp om hur de tycker en bra kompis är och hur man ska vara mot varandra. Avslutar diskussionen med att dela upp barnen i olika grupper där de får skriva ner vad de tycker kännetecknar en bra kompis. Detta sätts sedan upp på vår dokumentationsvägg.

Analys: Barnen tyckte det var kul att få prata om hur en bra kompis är. Det blev en givande diskussion med många åsikter och tankar.
När vi delade upp barnen i mindre grupper och de fick skriva ner vad de tyckte kännetecknade en bra kompis behövde vissa mer hjälp än andra. I och med smågrupperna vi arbetade i kunde vi ge barnen det stöd och den hjälp som behövdes. Att barnen själva sedan fick sätta upp sina lappar på dokumentationsväggen var väldigt spännande och de pratade länge om detta.

 

18/11

Aktivitet: Barnen har efterfrågat stafettlekarna så vi går på utflykt och letar upp en fotbollsplan där vi kan tillsammans fortsätta att träna upp samarbete. Idag har barnen gjort olika stafettövningar då de ska springa tillsammans och jobba i lag.


Analys:
Barnen tyckte detta var jätteroligt. De hade svårt i början att anpassa farten till varandra då de sprang i grupp och var tvungen att rätta sig efter varandra men ju fler gånger vi körde, ju bättre gick det. Återigen avslutade vi aktiviteten med att betona hur bra det fungerar när man hjälps åt och samarbetar.

 

25/11

Aktivitet: Vi tittar tillsammans på en film från Ur som heter ”Vara vänner”.

Analys: Då vi såg filmen i storgrupp blev det stökigt. Vi ska försöka se om ett avsnitt från serien men då i 2 grupper. Barnen stör varandra.

 

2/12

Aktivitet:

Analys:

 

Synliga effekter av värdegrundsarbetet i barngruppen.

Efter att ha arbetat med värdegrundsarbetet i barngruppen under höstterminen 2020, har vi tydligt kunnat se att barnen skapat bättre förutsättningar för en tryggare och mer trivsam miljö i förskolan. Barnen har tränat upp sitt samarbete och hjälper varandra mer nu jämfört med tidigare. 
Barnen har också blivit bättre på att prata med varandra och säga ifrån om det är något som inte känns bra. 

Dokumentationen av värdegrundsarbetet har man kunnat följa både på unikum samt inne i verksamheten. Vi har, vecka för vecka, skrivit om veckans aktivitet som för det mesta haft fokus på värdegrundsarbetet. Man har även kunnat följa arbetet i lärloggarna kring barnens enskilda lärande. 
I verksamheten har vi dokumenterat tillsammans med barnen på väggarna.
Barnen har tillsammans och enskilt bland annat fått måla och skriva saker som berör värdegrundsarbetet. Detta har vid sedan tillsammans reflekterat kring och satt upp på vår dokumentationsvägg för att synliggöra arbetet och skapa goda förutsättningar för fortsatt diskussion och lärande. 

 

Vårterminen 2021

v.9- Under vecka 9 körde vi en samarbetsövningar med barnen som vi tidigare har gjort med dem under höstterminen. Vi såg en stor utveckling hos dem där samarbetet var bättre och barnen tyckte det var roligare. Det blev en sorts stafett där barnen ska springa och runda en kon för att sedan springa tillbaka till sina lagkamrater och ta en i handen. Tillsammans ska de springa och runda konen och sedan hämta nästa kompis. När alla barnen är hämtade och har rundat konen är man klar.

---------------

v.10- Vi gjorde en samarbetsövning som vi tidigare inte har gjort med barnen men som ändå gick bra. De skulle stå i ett led med brett avstånd mellan benen. Första personen i ledet skulle rulla bollen mellan benen till nästa person och bollen skulle rulla till den sista personen i ledet. Den sista personen i ledet ska springa längst fram i ledet och sedan är den personen tur att göra samma sak.

---------------

v.11 Körde en lek med musik och rock ringar. Aktiviteten utfördes utomhus på Söderängen. Det låg rock ringar placerade på gräset och barnen skulle springa runt runt och när musiken stannade skulle de ta sig till en rock ring. Vi ökade svårighetsgraden succesivt genom att ta bort rock ringar och att säga att de endast tex. får vara 3 personer i en rock ring.

---------------

v.12- På torsdagen den 25/3 träffade de barnen som ska börja skolan Lokets 6 åringar på Söderängen. Tillsammans gjorde de samarbetsövningar med rock ringar. De skulle stå i en ring och hålla varandras händer och med förmågan att kunna samarbeta skulle de alla ta sig igenom rock ringen utan att släppa varandras händer. Det utfördes både med en och två rock ringar. Övningen gick jättebra och barnen tyckte det var väldigt roligt.

 

Analys v.9-12

Vi upplever att barnen uppskattar samarbetsövningarna mer och blir bättre på det. De utvecklar sin förmåga till att samarbeta och börjar få en förståelse för hur viktigt det är för att kunna klara av övningarna. Barnen tar själva upp och säger när de inser att de samarbetar tex. när det lägger ett pussel tillsammans och hjälper varandra. Aktiviteterna sker ofta ute och vi får in mycket motorik och rörelse i övningarna.

 

Vecka v.13-17

Vi fortsätter med värdegrundsarbetet i barngruppen. Vi har introducerat kanin och igelkott igen och har gjort en dokumentationsvägg där vi satt upp bilder på kanin och igelkott samt boken "Lyssna och komma överens". Vi har även satt upp QRkoder till de andra kompisböckerna. 

 

---------------

 

29/

Aktivitet:

Vi fortsätter att arbeta med värdegrundsarbetet. Kanin och igelkott har besökt oss igen. Barnen fick ett brev där de fick i uppgift att nästa vecka hålla koll efter en skattkarta som kanin och igelkott skulle komma att lämna. Kartan kommer att vara över vår avdelning, där barnen ska leta rätt efter kanin och igelkott som gömt sig. Vid krysset av kartan kommer det ligga en ledtråd som leder barnen vidare till nästa punkt. Syftet med uppdraget är att barnen ska träna på att samarbeta, öka förståelsen för rumsuppfattning samt få in kanin och igelkott mer levande i verksamheten. 

Analys:

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback