Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8

Tidningstexter

Kvarnbyskolan, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 11 januari 2022

Vi kommer att arbeta med texter i olika genrer som förekommer i en tidning. Vi kommer att läsa, analysera och skriva olika typer av tidningstexter med fokus på genretypiska drag.

Arbetsområde

Att läsa, analysera och skriva olika typer av texter (genrer) som finns i dagstidningar.

Målet med undervisningen är att...

... du får möjlighet att träna nedanstående moment hämtade ur kursplanen för svenska i Lgr 11.

Så här kommer vi att jobba:

Under det här arbetsområdet ska vi arbeta med tidningar. Vi kommer att läsa och diskutera hur olika tidningstexter är uppbyggda. Du kommer att få hjälp med att hitta det som kallas genretypiska drag för t ex nyhetsartikel och insändare. Du kommer själv att få öva på att skriva texter i olika genrer och utifrån vem som är texternas mottagare. Du får också träna på att bearbeta din egen text med hjälp av andras råd och utifrån din egen värdering.

Detta kommer att bedömas:

Din förmåga att skriva olika slags texter, t ex hur du varierar språket, anpassar dig till texttyp och mottagare och hur du använder dig av språkliga normer och strukturer. Din förmåga att bearbeta egen text till innehåll och form samt hur du ger omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad. Din förmåga att samtala om och diskutera varierande ämnen i anslutning till tidningstexterna.


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Matriser i planeringen
Matris: Svenska
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback