Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Naturvetenskap och teknik i december

Skapad 2020-09-07 14:06 i Tallbackens förskola Hofors
Trygghet och samhörighet
Förskola
Under december månad kommer fokus att ligga på ämnena naturvetenskap och teknik.

Innehåll

 

Var är vi?

Under december månad kommer vi att ha extra fokus på ämnena naturvetenskap och teknik. 

Vi kommer samtidigt att ha en gemensam julkalender på Tallbacken där vi har har blandade ämnen i fokus, så som skapande, språk, teknik och matematik. 

Vi har uppmärksammat att barnen har behov av att öva på på- och avklädning. Därmed kommer vi att lägga ett stort Fokus på det och synliggöra vardagstekniken i hallen runt detta moment. 

Vi pedagoger arbetar inte mycket kring IKT, därmed kommer vi arbeta mycket med QR- koder denna månad. 

Vi kommer fortsätta med ämnet sniglar då barnens intresse kring detta fortfarande är stort, här får vi in naturvetenskapen på ett lustfyllt och lärorikt sätt.
(Vi som pedagoger försöker uppfatta innan månaden börjar vad barnen är intresserande av för att lättare kunna få barnen mera intresserade av ämnena. Vi har tidigare under terminen arbetat med sniglar och barnen har fortfarande stort intresse i av dem.) 

 

Vart ska vi?

Målet är att barnen ska skapa intresse och förståelse för ämnena naturvetenskap och teknik genom lek, aktivitet och rutinsituationer. 

Vi vill att barnen ska utveckla sin självständighet vid på- och avklädning samtidigt som de får förståelse för vardagstekniken som finns i hallen. 

(Hur vet vi när vi når målet/kommer framåt?) 

  


Hur gör vi?

Vi kommer genom julkalendern att arbeta med olika typer av pyssel och aktiviteter som innefattar teknik genom konstruktion och skapande.   

Vi kommer att uppmärksamma barnen på de tekniska aspekterna av påklädning så som dragkedjor, knappar, kardborreband, snören och hällor samtidigt som barnen utmanas i sin självständighet genom att öva på att klä på sig själv utifrån sina egna förutsättningar. För att skapa förutsättningar för lärande i dessa situationer ser vi till att några barn i taget befinner sig i hallen så att vi har tid att stötta alla. 

Vi har skapat en egen julkalender med Astrid Lindgren då vi har tagit små Filmklipp från youtube som vi sedan har skapat QR- koder till. Dessa QR-koder sitter på en varsin julkula som vi har satt på våran gran som vi har målat på ett fönster på avdelningen. Varje dag får barnen scanna en varsin kod. 

 

Teknik blir viktigare eftersom den berör fler områden av barnens liv. Genom att lära sig mer om de naturvetenskapliga ämnena, där teknik är en del, utvecklar barnen sin förmåga att förstå världen runt omkring. För att förstå världen omkring sig måste barn bygga upp ett ordförråd. Nya begrepp kan därför hjälpa dem att knyta ihop sina erfarenheter (Harlen 1997). 

 

 

Hur blev det?

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: