Skolbanken Logo
Skolbanken

Undervisningsplan Doodo - Värdegrund vårterminen 2024

223201 Förskolan Udden, Stockholm Hägersten-Älvsjö · Senast uppdaterad: 19 januari 2024

Doodo är vår lärkompis i vårt värdegrundsarbete. Hur vi är mot varandra i vår grupp - glädje och lekfullhet ska prägla våra dagar. På Piren ska alla barn känna sig välkomna och trygga. Här ska de delta i demokratiska processer där de blir respekterade, lyssnade på och har inflytande över sin vardag. Doodo är vår lärkompis i vårt värdegrundsarbete. Hur vi är mot varandra i vår grupp, glädje och lekfullhet ska prägla våra dagar. På piren ska alla barn känna sig välkomna och trygga. Här ska de ingå i demokratiska processer där de blir respekterade och lyssnade på och har inflytande över sin vardag.

Undervisningsplan Doodo/Värdegrund 

- Doodo hälsar på under samlingen och uppmärksammar alla barn. Vi sjunger Doodos sång "Vi är vänner" för att skapa en positiv atmosfär och ”vi” vi känsla.

- Vi spelar teater med Babblarna med olika teman i fokus: leka tillsammans, dela med sig, hjälpa varandra, säga stopp, trösta, vänta på sin tur, lyssna på varandra. Vi utgår ifrån konkreta situationer som uppstår i barngruppen så att barnen kan betrakta det utifrån. Doodo ställer frågor till barnen under och efter teatern: ”Vad ska Babblarna göra nu?” och visar på olika alternativa handlingar. Detta för att uppmuntra till barnens egna lösningar och ge dem fler alternativa strategier för att lösa de olika situationerna som gestaltas. Pedagogen dokumenterar det barnen säger och ger uttryck för under och efter teatern. Handdockorna finns sedan tillgängliga i miljön så att barnen kan använda dem i sin lek, och vi kan fortsätta att applicera de olika teman i konkreta situationer. Vi använda Babblarna som verktyg för att utforska och diskutera olika värden och handlingar för att stärka barnens förståelse och utveckling av sociala färdigheter. 

- Doodo följer i tur och ordning med ett barn hem. Runt Doodos hals hänger en uppgift: Doodo vill leka och vara tillsammans hemma hos barnet (en kort beskrivning av vårt projekt) Vårdnadshavarna ombeds att fota en sådan händelse eller beskriva den med ord. Barnet får sedan visa bild och berätta för sina kompisar vad hen och Doddo gjort. Barnet skapar sedan en digital bok där barnets röst spelas in.  

- Vi projicerar upp bilder och video på aktiviteter som vi gjort tillsammans för en gemensam reflektionsstund. Det barnen ger uttryck för ligger sedan till grund för hur vi utformar undervisningen vidare.

- Doodo ser till att vi har böcker om vänskap och om känslor på avdelningen.

- Vi arbetar med illustrerade bilder av olika känslouttryck och visar dem under samlingen. Barnen uppmuntras att med egen mimik tolka uttrycken, till exempel förvånad, arg, ledsen eller blyg. Dessa känslokort sätts även upp bredvid en spegel. Barnen kan själva titta på ett känslouttryck, försöka tolka det, och se sig själva. Vi pedagoger uppmuntrar barnen genom att tillsammans med dem spegla oss och sätta ord på våra uttryck.

- Vi sjunger, dramatiserar och gestaltar olika känslor och känslouttryck (argt, ledsna, glada etc.). Detta blir ett sätt att med fantasi dramatisera olika känslouttryck och uttrycka känslor med rösten.

- Tillsammans skapar vi ett stort hjärta av barnens handavtryck. Varje nytt barn som börjar på Piren får göra ett handavtryck, och vi placerar det i hjärtat. Hjärtat av barnens handavtryck symboliserar gemenskap och inkluderar varje barns unika bidrag, en visuell representation av samhörighet

- Under vår samling övar barnen turtagning när de skickar Bibbi mellan sig. De tränar även på att ta emot något och sedan lämna över det till en kompis. Samtidigt sjunger vi alla barnens namn för att skapa inkludering och ge varje barn en känsla av delaktighet.

- En viktig del i vårt värdegrundsarbete är att vara närvarande pedagoger under barnens lek och sociala samvaro. Vi stöttar barnen för att underlätta deras deltagande i leken. Vi bygger upp och förändrar vår lärmiljö efter var och vad barnen möts i. Piren ska vara en plats där leken gynnas. 

Vilka samtalsformer, begrepp och ord ska barnen få möta?

Vänskap, kompis, vill du leka?, dela med sig, vänta på sin tur, lyssna på varandra, komma överens, trösta, säga stopp och stop tecknets betydelse (verbalt och TAKK)

Känslor och känslouttryck (ledsen, glad, arg etc). Både verbalt, TAKK samt gestaltas med kropp och ansikte.

Alla barnens lika värde, delaktighet och rättigheter ska lyftas. Berätta inför grupp, stå i centrum och bli lyssnad på.  Konfliktlösning, konfliktbearbetning, inlevelse, samarbete och perspektivbyte. 

Vilka barn och pedagoger deltar?

Samtliga pedagoger på avdelningen deltar och projektet följs upp och förs vidare under arbetslagets gemensamma reflektionstid varannan vecka.

Hur ska projektet dokumenteras?

Vi dokumenterar med hjälp av lärplattan och mobilkamera, observerar det barnen säger/gör,Den pedagog som inte är ansvarig för samlingen eller aktiviteten dokumenterar. Vi dokumenterar det gemensamma men även individuella lärprocesser. 

Samtliga inplanerade aktiviteter med Doodo fotas för att beskrivas i lärloggar som skickas digitalt till vårdnadshavare via Skolplattformen. Vi projicerar upp bilder från aktiviteterna för barnen, så att barnen tillsammans med pedagoger kan återvända till aktiviteterna. Det barnen ger uttryck för och de vi ser genom reflektion ligger sedan till grund för hur vi fortsätter projektet. 

 

 


Läroplanskopplingar

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,

respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och

barnen får sina behov respekterade och tillgodosedda och får uppleva sitt eget värde,

tillämpa ett demokratiskt arbetssätt där barnen aktivt deltar,

utveckla normer och förhållningssätt för arbetet och samvaron i barngruppen

visa respekt för individen och medverka till att skapa ett demokratiskt klimat, där barnen får möjlighet att känna samhörighet och utveckla ansvar och solidaritet

stimulera barnens samspel samt hjälpa och stödja dem att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra,

uppmärksamma och problematisera etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,

samarbeta med vårdnadshavare, samt diskutera regler och förhållningssätt i förskolan med vårdnadshavare, för att främja barnets utveckling till en ansvarskännande människa och samhällsmedlem

förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,

förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

respektera varje barns rätt att uttrycka sina åsikter med olika uttrycksformer samt säkerställa att barnens uppfattningar och åsikter tas tillvara och kommer till uttryck i utbildningen,

främja barnens förmåga att ta ansvar för sig själva och för samvaron i barngruppen,

förbereda barnen för delaktighet och ansvar och för de rättigheter och skyldigheter som gäller i ett demokratiskt samhälle.

samverka i arbetet med aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering och kränkande behandling,

fantasi och föreställningsförmåga,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback