Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

7

Antiken och de tidiga civilisationerna

Victoriaskolan, Grundskolor · Senast uppdaterad: 8 september 2020

Vi lär oss kort om de första stadskulturerna kring Mesopotamien och kring Egyptens högkultur, samt Kina - mittens rike. Vi fortsätter med det antika Greklands och slutligen lär vi oss om Roms uppgång och fall. Vi kommer arbeta med projektet i ca sju veckor och bedömning sker löpande under tiden. Vi tittar extra noga på hur historien började och hur människor levde för så många år sedan. Vi kommer också blanda in lite religion, geografi och samhällskunskap i området.

 

Detta ska du lära dig:

Du ska under veckorna förstå var människans historia började, hur historien upprepar sig och hur vi än idag påverkas av vårt arv från det förgångna. Du ska också lära dig hur olika människor levde i olika tider och hur man tänkte och tyckte och hur vi vet vad som hände förr i tiden.

Tidsram:

Vecka 35-36: Mesopotamien

Vecka 37: Egypten

Vecka 38: Kina, Grekland

Vecka 39: Grekland

Vecka: 40-41 Romarriket

Så här kommer vi att arbeta:

Vi jobbar mycket med läroboken och gemensamma diskussioner. Vi tittar på en del filmer och reder ut vad som menas med historiska källor. Jag försöker också ta med en del skönlitteratur (berättelser).

Så här kommer pedagogen att bedöma dig:

Genom mindre uppgifter som vi gör på lektionstid och några mindre läxor. Det är viktigt att delta i övningar och samtal.

 


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap,

reflektera över sin egen och andras användning av historia i olika sammanhang och utifrån olika perspektiv, och

använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

Jämförelser mellan några högkulturers framväxt och utveckling fram till 1700-talet, till exempel i Afrika, Amerika och Asien.

Antiken, dess utmärkande drag som epok och dess betydelse för vår egen tid.

Vad historiska källor från någon högkultur, till exempel i Asien eller Amerika, kan berätta om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.

Hur historia kan användas för att skapa eller stärka gemenskaper, till exempel inom familjen, föreningslivet, organisationer och företag.

Hur historia kan användas för att skapa eller stärka nationella identiteter.

Hur historia kan användas för att förstå hur den tid som människor lever i påverkar deras villkor och värderingar.

Några historiska begrepp, till exempel antiken, mellankrigstiden, efterkrigstiden och kalla kriget samt olika syn på deras betydelser.

Matriser i planeringen
BEDÖMNING
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback