Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Stygnförslag till svepasken

Skapad 2020-09-08 16:53 i Södra Ängby skola Stockholm Grundskolor
Grundskola 7 Slöjd
Till svepaskarna som ska tillverkas i träslöjden ska ett broderat lock sys på textilslöjden. Ena terminen kommer du att tillverka svepasken i trä & metallslöjden och den andra terminen broderar du ett motiv till locket. Broderiet utförs efter egen idé i fritt broderi.

Innehåll

Broderi är konsten att med olika sorters stygn smycka ett tyg. Ett broderi behöver dock inte enbart bestå av tyg och tråd utan pärlor och paljetter kan också användas. 

Det är svårt att ge någon exakthet i hur eller när broderiet uppkom. Dels beror det på att textil inte är ett lika beständigt material som exempelvis keramik och metall. En annan anledning är att många broderier med ädla material sprättades upp och återanvändes som bytesvaror i orostider.

I Indien för 2500 år sedan var att brodera ett yrke för både män och kvinnor. Ett yrke som gick i arv. Det fanns stränga regler om vad man fick brodera. I många länder, framförallt i Kina, hade man inte bara broderier som dekoration utan som ett symbolspråk. Dessa symboler kan tydas än idag. Exempelvis symboliserar en broderad fjäril lycka i äktenskap eller flört. blommor och frukt kunde broderas på bröllopskläder och med ett granatäpple önskades man få många barn.

Bestäm vad DU vill berätta eller visa på ditt lock. Att brodera tar tid, kräver tålamod och noggrannhet Du kommer behöva lägga ner en hel del tid på ditt broderi, så var nöjd med det motiv du valt innan du sätter igång att brodera!

I uppgiften här finns det bifogat två dokument med olika förslag på stygn. Du kan välja att använda dig av bara ett av stygnen på hela broderiet eller som på bilden ovan, använda olika stygn.

 

 

 

Uppgifter

  • Förslag på stygn till svepasken

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: