Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Normer och värde 2020

Skapad 2020-09-09 08:18 i Lergökens förskola Lunds för- och grundskolor
Förskola

Innehåll

Fokus när vi har vår nya grupp med flera nya vänner är att lära känna varandra. Vi vill att de nya barnen ska känna sid trygga i gruppen, både med de nya vännerna och pedagogerna. Barnen ska känna att de kan vända sig till oss pedagoger när det uppstår problem och konflikter som de inte själva kan lösa. Vi tar hjälp av de äldre barnen för att slussa in de yngre i våra rutiner och regler. 

Vårt arbete med hur man är en bra kompis fortsätter i diskussioner runt konfliktlösning, hur vi bemöter varandra, att våga visa sina känslor och prata om dem. Viktigt är också att kunna säga stopp och att även lyssna när kompisar säger stopp. 

Vi kommer att använda oss av våra känslokort och att med enklare dramatiseringar belysa olika vardagliga situationer och diskutera kring dem. När vi samlas läser vi olika kompisböcker och som vi sen diskuterar tillsammans i gruppen.

Vi belyser och jämför våra olikheter och likheter och att vi alla är lika mycket värda. Vi är bra på olika saker och har olika svagheter, men tillsamman kan vi lösa det mesta genom att hjälp varandra.

 

Kopplingar till läroplanen

  • förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,
    Lpfö 18
  • respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och
    Lpfö 18
  • stimulera barnens samspel samt hjälpa och stödja dem att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: